REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Cântec de lebădă” și “Koli Taal”, în selecția oficială BBCF 2021


     Vă invităm astăzi pe postul TV comedyEst să vizionați în premieră absolută în România filmele Puiul cu curry / Koli Taal (India, 2021) – la orele 20.00 și Cântec de lebădă / Swan Song (SUA, 2021) - la orele 22.00. Filmele pot fi urmărite și în reluare pe comedyEst, după cum urmează: miercuri, 8 decembrie, la orele 22.00 – “Puiul cu curry” și vineri, 10 decembrie, la orele 20.00 – „Cântec de lebădă”. De asemenea, filmul “Puiul cu curry” va fi difuzat și pe CINEMARATON duminică, 12 decembrie, la orele 00.00.
     Filmul “Cântec de lebădă” (SUA, 2021) este o tragi–comedie, o premieră absolută în România; regie și scenariu: Todd Stephens, distribuție: Udo Kier, Jennifer Coolidge, Linda Evans.
“Cântec de lebădă” a obținut mai multe premii internaționale: Premiul publicului pentru cel mai bun film și Premiul juriului pentru cel mai bun actor (Udo Kier) la Monte-Carlo Comedy Film Festival 2021, Premiul criticilor de film norvegieni acordat lui Todd Stephens la Norwegian International Film Festival 2021, Cel mai bun film la festivalul Lovers Film Festival 2021, Premiul publicului la New York's LGBT Film Festival 2021.
     În Swan Song, un stilist în vârstă Pat (Udo Kier) decide să-și ia o ultimă slujbă, punând în mișcare o călătorie neașteptată în trecutul său și regretele pe care a încercat să le uite. Udo Kier oferă o performanță care oscilează între tandrețe și exuberanță, creând un personaj care simbolizează o generație de persone gay devastate de SIDA și intoleranță.
Inspirându-se de la un mentor care a murit cu aproximativ un deceniu în urmă, regizorul - scenarist Todd Stephens permite ca excentricitatea să copleșească narațiunea. Cu toate acestea fundamentele emoționale ale poveștii apropie filmul de spectator. Stephens (care a regizat Edge of Seventeen, Another Gay Movie) a creat scenariul bazându-se pe un personaj real – stilistul Pat Pitsenbarger, cu care a fost prieten în anii ’80. Pasional și profund reflexiv, Swan Song valorizează sensibilitățile personajului înconjurat de o aură de nostalgie după vremueile când Pat era regele (sau regina) orașului.

     “Puiul cu curry”/ “Koli Taal” / “The Chicken Curry” (India, 2021) este o comedie absurdă care va fi difuzată în premieră absolută în România; regie& scenariu: Abhilash Shetty, distribuție: Prabhakar Kunder, Radha Ramachandra, Ganesh Mogaveera, Abhilash Shetty, Sharath Devadiga, Guruprasad Nairy.
     Filmul “Koli Taal” s-a bucurat de numeroase nominalizări la diverse festivaluri: New York Indian Film Festival 2021, Indian Film Festival, Stuttgart 2021, Indian Film Festival Of Melbourne 2021, Indian Film Festival of Ireland 2021, Indian Film Festival of Cincinnati 2021, India Film Festival of Alberta 2021, Aporia International Village Film Festival 2021.
     Regizorul-scenarist Abhilash Shetty (care interpretează și rolul nepotului din film) a surprins cu minuțiozitate o poveste obișnuită din viața unui cuplu în vârstă; imaginile și obiectele sunt atât de vii încât aproape că le poți mirosi și atinge. Casa este un alt “personaj” din film. Încă de la primul cadru, filmul te atrage în lumea acestui cuplu în vârstă. Obiceiurile lor, legătura pe care o împărtășesc unul cu celălalt și dragostea lor altruistă pentru nepotul lor mare sunt ca o carte deschisă pe care oricine o poate citi. Shetty le permite spectatorilor să se cufunde în lumea acestor oameni simpli, pe măsură ce nepotul și bunicii își reaprind relația. Intriga nu este complicată, dar felul în care Shetty îți atrage atenția chiar și în timpul celor mai banale activități precum tăierea frunzelor de banane este remarcabil, cu atât mai mult cu cât este filmul de debut al lui Shetty. Utilizarea sunetului ambiental, cum ar fi ciripitul păsărilor și foșnetul frunzelor, în loc de o partitură tradițională de fundal, face o experiența și mai captivantă. Actorii Prabhakar Kunder și Radha Ramachandra susțin performanțe excelente, care dau valoare filmului și conving spectatorul. Cinematografia de înaltă ținută a lui Swaroop Yashwanth este un factor important care valorizează filmul; el folosește în mare parte lumina naturală, ceața, copacii și lumina soarelui ca instrumente, în timp ce camera lui fluidă se mișcă fără probleme din curtea din spate în bucătăria slab luminată a cuplului.
     Bucharest Best Comedy Film Festival este organizat de către Asociația Culturală Artclub. ComedyEst și Cinemaraton sunt canale de televiziune cu acoperire națională care pot fi urmarite și pe platforma Digi online. Parteneri: Centrul Național al Cinematografiei, Primaria Municipiului București prin ARCUB, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Ambasada Irlandei, Ambasada Canadei, Ambasada Suediei, Delegația generală Valonia - Bruxelles, Goethe Institut. Sponsori principali: Electrolux, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești. Sponsori: La Mama, Bants Advisory, Loteria Română Parteneri media: AGERPRES, Magic FM, Times New Roman, LiterNet, All About Romanian Cinema (AaRC.ro), Zile și Nopți
Detalii: facebook

 
 
(6.12.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucharest best comedy film festival 2021, enea dabija, puiul cu curry film, swan song film

Opinii: