REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Călărași - un ținut la Poarta Raiului”, proiectat în SUA


     Filmul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI (2018, r. Dumitru Grosei) a participat, în martie, 2022, la Festivalul Francofoniei organizat la Washington DC, cu o activitate de promovare a imaginii țării noastre. Evenimentul public de prezentare a filmului documentar a cuprins și un panel de discuții tematice. 
     Ca urmare a mai multor discuții între reprezentanții Ambasadei Franței în SUA și La Maison Française, cu sprijinul Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casei de producție SYMBOL MEDIA, a fost acceptată inițiativa Ambasadei Republicii Moldova în SUA de a prezenta filmulul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI în marja Festivalului Cultural al Francofoniei la Washington D.C.. Proiecția filmului a fost acompaniată de discuții tematice, moderate de Paul S.Hayes, director al Dezbaterilor, Universitatea George Washington, Cynthia Yue, delegat de Tineret al SUA la ONU și ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Eugen Caras. Discuțiile s-au axat pe tematica filmului, opinii împărtășite privind conservarea patrimoniului cultural în timp de război, importanța dialogului transatlantic în construirea unor democrații solide și rezistente în regiunea noastră, provocările cu care se confruntă generațiile actuale în conservarea patrimoniului cultural, având în vedere noile tehnologii care aduc transformări profunde lumii contemporane. 
     Documentarul are peste 50 selecții oficiale și 9 premii la festivaluri internaționale, iar cele mai recente premii fiind din 2021: Cel mai bun documentar – World Independent Cinema Awards, WICA New York (NY, SUA); Cel mai bun film european de lungmetraj – Quetzalcoatl Indigenous International Film Festival (Oaxaca de Juarez, Mexic).
(11.04.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alternative cinema, calarasi un tinut la poarta raiului, dumitru grosei

Opinii: