REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBerlinale 2018: Top 10 filme favorite ale criticilor de la Variety.com


     Cea de-a 68-a ediție a Berlinalei s-a terminat în seara de 24 februarie, cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut câștigate de Adina Pintilie, cu filmul Nu mă atinge-mă / Touch Me Not.
Mai multe filme românești au fost prezentate în diferite secțiuniLuna de miere / Lemonade, regizat de Ioana Uricaru, a fost selectat în Panorama, iar documentarul Fotbal infinit, realizat de Corneliu Porumboiu, a fost proiectat la Forum.
     Dintre toate filmele prezentate la Festivalul de Film de la Berlin, criticii Guy Lodge, Jay Weissberg și Jessica Kiang de la Variety.com au alcătuit un Top 10 cele mai bune filme. Lista începe cu Isle of Dogs, regizat de Wes Anderson și se termină cu Fotbal infinit, de Corneliu Porumboiu.
     Jessica Kiang semnează motivația alegerii: ”Umorul descurajat al regizorului Noului Val Românesc Corneliu Porumboiu își găsește subiectul amuzant perfect în persoana lui Laurențiu Ginghină, un vechi cunoscut de-al lui, care locuiește în orașul de baștină al lui Porumboiu. Laurențiu e un mic funcționar local, care visează să spargă regulile jocului de fotbal. Similitudinile cu politica abundă, dată fiind istoria tulbure a țării: autoritarism, dizidența, încălcarea regulilor, revoluție. Însă cumva, cu cât e mai puțin realistă fantezia lui Ginghină cu un teren octagonal, noi zone de joc multiple și un joc care face din minge vedetă, nu din jucător, cu atât mai profund și necesar devine actul visării.” 
(25.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berlinale 2018, corneliu porumboiu, fotbal infinit film, variety.com

Opinii: