REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmOne World Romania la școală continuă programul #luna.doc


     One World Romania la școală se află la jumătatea programului luna.doc, aflat la cea de-a cincea ediție. Prin acest proiect, OWR aduce în școli documentare care discută despre drepturile femeilor, încurajând elevii să dezbată subiecte legate de această temă, atât în ceea ce privește situația la nivelul României, dar și pe plan internațional.
     În cele trei săptămâni care s-au desfășurat până acum, echipa One World Romania la Școală a străbătut toată țara pentru a prezenta filmele din selecția ediției cu numărul 5, în colaborare cu profesorii de liceu care s-au înscris pentru a participa în proiect. Printre orașele în care au fost proiectat filmele din cadrul lunii.doc#5 se numără București, Turnu Măgurele, Călărași, Buzău, Petroșani, Reșița, Bocșa, Târgu Jiu, Sibiu, Tulcea și Iași.
     „Am fost impresionat de ultimul film pentru că am văzut cât de capabile și bune erau femeile care lucrau pe tractor pe timpul comunismului, chiar dacă nu le plăcea atât de mult meseria asta. Nu m-am prea gândit înainte că femeile ar putea face asta”, mărturisește unul dintre elevii care a vizionat filmul Pe malul Ozanei (regia Copel Moscu).
     „Mi-a plăcut mult că a fost o discuție deschisă [la finalul proiecției] și că am aflat mai multe despre cum erau lucrurile pe vremea părinților și bunicilor, cum era la școală, ce meserii învățau.”
     Totodată, ediția a cincea a lunii.doc a inclus și câteva premiere pentru One World Romania la Școală în cea de-a treia săptămână, printre care și primele proiecții din istoria programului desfășurate la Cluj-Napoca (Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică) și la Satu Mare (Liceul German Johann Ettinger), unde a avut loc și un atelier de formare a profesorilor dornici să incorporeze filmul documentar în activitatea lor didactică.
     Nu în ultimul rând, proiecțiile One World Romania sunt concepute astfel încât să acomodeze și clasele de elevi cu nevoi speciale, precum în cazul evenimentului organizat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, unde am proiectat scurtmetrajul Pe malul Ozanei.
     Nu în ultimul rând, Colegiul Național Aurel Vlaicu din București a găzduit premiera națională a documentarul Menstrual Man, de Amit Virmani. Proiecțiile din cadrul luna.doc#5 vor continua în toată luna decembrie, până la începutul vacanței de iarnă.
     Detalii: One World Romania la școală
(08.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: luna.doc 2018, one world romania la scoala, program educatie cinematografica licee

Opinii: