REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Baloane de curcubeu”, regizat de Iosif Demian, proiectat la AFF, după 35 de ani


     Un eveniment important din această ediție a AFF este lansarea oficială a filmului Baloane de curcubeu,  după 35 de ani. Proiecția va avea loc astăzi, 20 octombrie, ora 19:00, la Thalia, în prezența regizorului Iosif Demian și a membrilor echipei - Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După proiecție, publicul va avea ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.
     Povestea unui haios președinte de CAP, dintr-un sat oarecare de pe malul Dunării, captiv între ambiția unei cooperative de succes și iubirea pentru o tânără femeie, face subiectul acestui film burlesc. Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, conștiinciosul președinte de CAP este preocupat de problema iubirii lui neîmpărtășite, care va cuprinde tot satul.
     Filmul prezintă realitatea absurdă și necosmetizată ideologic a vieții rurale românești a anului 1982, iar acest aspect nu a fost pe placul oficialităților, care l-au supus la 18 ședințe de cenzură și l-au sărăcit de o serie de scene importante. Sub presiunea regimului, Iosif Demian a părăsit țara, stabilindu-se în Australia în 1985. Revenit după Revoluție, regizorul are plăcuta surpriză de a descoperi o copie a filmului, pe care l-a crezut dispărut pentru totdeauna. După abuzul cenzorilor comuniști, aproape pierdut în crepusculul timpului vreme de 35 de ani, comedia Baloane de curcubeu a fost recondiționat și va fi lansat în cadrul AFF.
     “Lansarea acestui film cu un destin nefast continuă direcția consacrată a festivalului, de a descoperi și a prezenta publicului cinefil mari capodopere ale cinematografiei românești, uitate din diverse motive, mai ales pe cele nedreptățite de regimul comunist. De asemenea, abordarea realității prin mijloacele cinemaului documentar rămâne o preocupare a AFF”, a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.
Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra și Fundația Astra Film. Cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Ministerului Culturii și Identității Naționale, al UniuniiEuropene – prin programul Creative Europe – Media și al Centrului Național al Cinematografiei. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu. În colaborare cu Universitatea ”Lucian Blaga”. Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveției în România, Institutul Polonez din București, Cinetic, Refresh, Habitus.
Detalii: astrafilm.ro
(20.10.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2017, baloane de curcubeu film, cristi puiu, dorel visan, erika jozsa, iosif demian, magda catone

Opinii: