REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Avanpremieră „Materik. Poziția incomodă din care ne rugăm”, la ICR


     Documentarul Materik. Poziția incomodă din care ne rugăm, regizat de Manuela Morar, va fi proiectat în avanpremieră la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) joi, 26 ianuarie 2017, de la ora 18.00.
     Cu acest prilej, vor fi expuse fotografii realizate de Marius Vlad, Veaceslav Cebotari, Ionuț Pițurescu și Mihai Țucă de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova, o incursiune în viața locuitorilor fostelor Zone de lagăr din Orientul Îndepărtat Rus.
     La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, mulți dintre foștii deţinuți nu s-au mai putut întoarce acasă. „Biletul de lup" - viza din paşaportul fiecăruia - le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe.
     Fotografiile prezintă Kolyma contemporană, așa cum apare ea astăzi: o lume puțin explorată și înghețată, aflată la capătul Pământului, în care toți cei deportați - fie că este vorba despre ruși, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni și basarabeni - au fost nevoiți să își creeze o nouă (a)casă și o nouă identitate, la distanță de mii de kilometri de Materik - așa cum se numește în jargonul local din Kolyma lumea în care acești oameni (sau înaintașii lor) s-au născut și au copilărit. 
     Materik (traducerea în limba română - pamânt natal, durata - 50 min), este un cine-verite cu elemente de travelogue, care îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, întors acasă, pe pământul natal (materik), după 64 de ani de închisoare și exil în Orientul Îndepărtat Rus. Documentarul a fost filmat în vara anului 2014, în regiunea Odessa, Ucraina, când Kovaliov (acum în vârstă de 87 de ani), însoțit de trei membri ai echipei de filmare, a parcurs peste 12.000 kilometri pentru a-și vizita locurile natale și pe cei câțiva apropiați rămași în viață. Reîntâlnirea are loc în contextul tensiunilor politice din jurul Revoluției de la Kiev și în așteptarea unui război iminent, la cinci luni după anexarea Crimeii de către Federația Rusă.
     Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.
     Detalii: Facebook // icr.ro
(23.01.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, kolyma, manuela morar, materik pozitia incomoda din care ne rugam film

Opinii: