REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Astra Film Festival 2019 – „Profu’”, de Alex Brendea


     Profu’ a avut premiera la Astra Film Festival, în luna octombrie a acestui an, fiind urmată de o premieră internațională la Ji.hlava International Documentary Film Festival. Filmul a fost premiat la ambele festivaluri: Cel mai bun documentar românesc (AFF) și Cel mai bun documentar din competiția Between the Seas (Jihlava).
     Documentarul urmărește, pe perioada unui an școlar, activitatea unui profesor de matematică din Bistrița, care, dezamăgit de sistemul public de educație, a inițiat un laborator de matematică într-un apartament de bloc. Filmat ca un documentar observațional, Profu surprinde dinamica dintre profesor și elevi, dedicația acestuia față de munca și elevii lui.
     „Prima dată mi-a trecut prin gând să fac un film […] când am fost la el, la ore, în clasa a 11-a. […] Am rămas impresionat de apartamentul lui. Pe atunci stătea în altă parte și avea o motocicletă dezasamblată într-o cameră, cu șuruburile așezate de la cel mai mic la cel mai mare, băncile erau ca într-o sală de clasă […] Atunci mi-a trezit o întrebare, anume de ce ar face cineva așa ceva? De ce ar pleca din sistemul de învățământ și ar vrea să-și deschidă propriul cabinet de matematică? Au trecut niște ani, timp în care îmi tot revenea ideea, dar am așteptat să mai prind un pic de experiență până să încep documentarul”, a spus Alex Brendea.

     „Eu cred că o să tragă un semnal de alarmă. Sper ca pe mulți oameni, unii chiar în poziții de decizie, să-i facă să se mai gândească […]. Să-și dea seama că de astfel de oameni e nevoie ca sistemul de educație să funcționeze și ca elevii să aibă un model de care să se folosească în viața lor. Mi se pare că e un studiu de caz asupra căruia mulți ar trebui să se oprească”, a spus Irina Malcea, producătorul filmului.
 
     Proiecția de la Astra a fost urmată de o discuție la care au fost prezenți Alex Brendea (regizorul), Irina Malcea, profesorul Dorin V. Ioniță și câțiva dintre foștii săi elevi.
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
(28.11.2019)


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: alex brendea, astra film festival 2019, documentare romanesti, dorin ionita, irina malcea, profu film, sistemul de educatie

Opinii: