REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



ARTE@MNAR și secțiuni speciale la FFE 2017


     Festivalul Filmului European se deschide anul acesta la Muzeul Național de Artă, unde va fi găzduită și o parte din secțiunea specială realizată în parteneriat cu canalul de televiziune ARTE.
     În perioada 5-6 mai, prin programul special dedicat artelor (ARTE@MNAR) publicul va avea parte de o incursiune în istoria modernă a artei, în colecția privată a lui Serghei Ivanovici Șukin și va descoperi detaliile operei lui Hieronymus Bosch prin tehnologie VR.
     Secțiunea specială ARTE va fi disponibilă parțial și la Centrul Ceh, unde va avea loc proiecția filmului Notes on Blindness (2016), ce va include și o componentă VR. Filmul se bazează pe jurnalul lui John M. Hull și tratează experiența senzorială și psihologică a pierderii treptate a văzului. La Institutul Cervantes vor fi proiectate La permanence (2016, regia Alice Diop), despre umanitatea regăsită într-un cabinet medical, unde migranții primesc tratament gratuit, și în același timp fiind o critică la adresa societății care emană doar prosperitate, dar lasă leadership-ul ca o problemă a noastră personală. Asediul (2016, regia Rémy Ourdan) spune povestea universală a modului în care civilizația se confruntă cu o provocare teribilă pentru existență și luptă pentru supraviețuire. Cel de-al treilea film este Hitchcock/Truffaut (2015, regia Kent Jones), care pătrunde într-un dialog celebru între cele două personalități legendare.
     Celelalte cinci secțiuni speciale ale FFE sunt: Agora, LUX, Bandă desenată, Public tânăr, Republica Moldova. Agora este o platformă de dezbatere menită să stârnească dialogul pe teme care privesc societatea, având ca punct de plecare trei filme din festival: Asediul (2016), Marija (2016) și Fixeur (2016). În cadrul programului LUX, publicul va putea vedea filmele finaliste la cea mai recentă ediție a Premiilor LUX (Viața mea de dovlecel, Toni Erdmann și A peine jouvre les yeux), iar pe 8 mai, FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate (Fata fără mâini, Ministrul francez, Pisica rabinului și Aya din orașul Yop).
     Festivalul Filmului European are loc în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).
     Detalii: www.ffe.ro
(10.04.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festivalul filmului european 2017, fixeur film, sectiuni speciale ffe 2017, toni erdmann film

Opinii: