REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



ANONIMUL 15 începe luni, 6 august


     Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (6 – 12 august, Sfântu Gheorghe, Delta Dunării) propune publicului filme prezentate în premieră în România, un program special dedicat regizorului Emir Baigazin, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dezbateri, precum și o serie de concerte și DJ set-uri.
     Luni, 6 august, în deschiderea festivalului va fi proiectat în premieră românească lungmetrajul 3 Faces (regia Jafar Panahi, câștigător al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2018). Filmul urmărește o tânără din provincie care încearcă cu disperare să o contacteze pe actrița Behnaz Jafari pentru a interveni în fața familiei ei, soțul și părinții, care nu îi permit să studieze actoria la Teheran. Atunci când nu primește niciun răspuns de la faimoasa actriță, tânăra îi trimite lui Jafar Panahi un video care aparent este făcut în momentul sinuciderii sale. Behnaz Jafari și Jafar Panahi pleacă în căutarea fetei, pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt cu ea.
     Wildlife, cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal în rolurile principale, va fi prezentat tot în premieră în România. Filmul este debutul în regie al actorului Paul Dano, care are o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul secundar din Love & Mercy și una la Premiile BAFTA pentru rolul din There Will Be Blood și care este cunoscut publicului și din Prisoners sau Little Miss Sunshine. Paul Dano a adaptat împreună cu Zoe Kazan romanul omonim al lui Richard Ford, apărut în 1990. Este povestea lui Joe, un adolescent dintr-un orășel american în anii '60, care este martorul degradării căsniciei părinților lui - Jeanette (Carey Mulligan), care se sufocă în acel orășel și crede că salvarea ei este un bărbat care să aibă grijă de ea, și Jerry (Jake Gyllenhaal), care bea mult și nu reușeste să păstreze vreo slujbă pentru mult timp.
     Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018, BlacKkKlansman, în regia lui Spike Lee, va fi prezentat în premieră în România, în închiderea ANONIMUL 15. Filmul este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan. În pofida tuturor așteptărilor, ofițerul Stallworth (John David Washington) și partenerul său Flip Zimmerman (Adam Driver) se infiltrează în cele mai înalte sfere ale Klanului, pentru a-i împiedica să preia controlul asupra orașului Colorado.
     Ediția din 2018 a Festivalului propune un program dedicat Centenarului Marii Uniri, ce include proiecția unor fragmente digitalizate din filmele Vizita oficialităților la Chișinău (1924), Serbările Unirii (1929), Jurnal sonor (1938), Mărășești, 50 de ani (1967), Alba Iulia 1918-1968 (1968), România la a 70-a aniversare a Marii Uniri (1988), pentru a oferi o imagine completă a contextului de atunci și a celui de acum, unite sub comentariul domnului profesor Alin Ciupală, Universitatea din București.
     Un portret intim, amuzant și emoționant al unuia din cei mai iubiți și inventivi comedianți, documentarul HBO Robin Williams: Come Inside My Mind, regizat de Marina Zenovich, va fi prezentat publicului miercuri, 8 august, în cinematograful din Green Village Resort, iar primele trei episoade din miniseria HBO Sharp Objects, regizată de Jean-Marc Vallée, cu Amy Adams în rolul principal, vor fi proiectate vineri, 10 august.
     Serile de proiecție vor fi vernisate de DJ set-uri - Iorga (VRTW Artists), GOJIRA & PLANET H și concerte susținute de Karpov not Kasparov și Muse Quartet.
     Detalii: www.festival-anonimul.ro
(02.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 3 faces film, anonimul iff 2018, blackkklansman film, editie aniversara anonimul 15, festival de film delta dunarii, wildlife film

Opinii: