REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnim’est 2017 – Ateliere și filme pentru copii, la Minimest


     Cele mai bune și cele mai așteptate filme de animație pentru copii vin în fiecare an la Minimest, secțiunea specială dedicată celor mici a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est (29 septembrie – 8 octombrie 2017). În plus, și de data aceasta, cei mici vor fi invitați să participe la o serie de ateliere creative care îi vor introduce în culisele fascinante ale filmului de animație.
     Filmele din secțiunea Minimest vor fi proiectate în cele două weekenduri ale festivalului, de vineri până duminică, între 29 septembrie – 1 octombrie și 6 – 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie. 22 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani au fost selectate, anul acesta, dintre cele câteva sute înscrise în competiția Minimest. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație pentru copii va fi decis de un juriu format tot din copii. Selecția cuprinde titluri care au avut deja succes la festivaluri de animație de renume, precum Tabăra de vară / Summer Camp Island (regia Julia Pott), Povești încurcate / Revolting Rhymes (regia Jakob Schuh, Jan Lachauer), Unicornul / The Unicorn (regia Rémi Durin) și Vântul printre trestii / The Wind in the Reeds (Nicolas Liguori, Arnaud Demuynck).
     Secțiunea Minimest cuprinde și câteva dintre cele mai de succes lungmetraje recente pentru copii: Școala iepurașilor / Rabbit School (regia Ute von Münchow-Pohl), nominalizat la Premiul Ursul de Cristal la Berlinale 2017, în secțiunea Generation Kplus, o poveste despre peripețiile iepurașului Max la misterioasa școală a iepurașilor de Paște, În pădurea Huckybucky / In the forest of Huckybucky (regia Rasmus A. Sivertsen), selectat la Festivalul de Film de la Sarajevo anul aceasa, un film despre legile pădurii Huckybucky, în care animalele mici trebuie să le facă față suratelor lor mai mari, și Devoratorii de şosete desperecheate / Oddsockeaters (regia Galina Miklínová), animația despre micile creaturi mâncătoare de șosete, selectată la Anima Mundi și la Karlovy Vary anul acesta.
     Trei lungmetraje de animație extrem de îndrăgite, prezente la Anim’est în cadrul programului special Focus Finlanda, vor fi incluse și în programul Minimest: Familia Moomins Pe Riviera / Moomins on the Riviera, în regia lui Xavier Picard și Hanna Hemilä (membră a juriului Anim’est anul acesta), Niko şi drumul spre stele / Niko & The Way To The Stars (regia Michael Hegner, Kari Juusonen) și Niko 2: Frate mic, mare belea / Niko 2 - Little Brother, Big Trouble (regia Kari Juusonen, Jørgen Lerdam).
     O serie de ateliere de animație pentru cei mici vor avea loc zilnic în timpul festivalului, sub îndrumarea unor specialiști ai industriei. De vineri până duminică, în ambele weekenduri ale festivalului, copiii cu vârste între 10 – 14 ani vor putea participa la un atelier de benzi desenate în care vor fi parcurse noțiuni de bază despre conținut (compoziţie, mesaj, titlu, simboluri), sub forma unor exerciţii interactive, materializate într-o serie de BD-uri scurte, cu poveşti individuale sau de grup. Trainerul acestui atelier, Aniela Ariton, este ilustrator şi lucrează la aplicaţii pentru mobil, dar şi la poveşti pentru copii. De luni până joi, între 2 şi 5 octombrie, copiii cu vârste între 8 – 12 ani vor putea participa la atelierul de animație stop motion cu Ion Aramă, regizor, ilustrator și animator, și Radu C. Pop, artist vizual și animator. Copiii vor lucra cu hârtie decupată și plastilină pentru a-şi crea propriile personaje şi poveşti, iar rezultatul va fi pus laolaltă pentru a realiza primele lor filme de animaţie. Atelierele vor avea loc la Centrul CINETic zilnic între orele 15.00 – 18.00, iar participarea va fi gratuită. Înscrierea se face până pe 26 septembrie, trimițând un e-mail la adresa ana@animest.ro în care va fi specificată vârsta copilului și atelierul la care dorește să participe.
     Detalii: Animest.ro
(19.09.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie pentru copii, animest 2017, ateliere de animatie pentru copii, festival de film de animatie bucuresti, minimest 2017

Opinii: