REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAl doilea atelier de Educație media prin film documentar la bibliotecă începe la Tulcea


     Pe 25 și 26 mai, bibliotecarii din județul Tulcea vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri la Târgoviște, unde au participat peste 30 de bibliotecari din județul Dâmbovița.
     „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic. Bibliotecile sunt noduri accesibile ale cunoașterii, de aceea am angrenat în acest proiect trei centre bibliotecare din județe și regiuni diferite – Dâmbovița, Tulcea și Gorj – punând bazele unui efort de lungă durată, cu multiple beneficii educaționale.
     Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film, evenimente și ateliere pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).
     Atelierul are loc la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea (Str. Isaccei nr. 20) și este susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Până acum s-au înscris bibliotecari din 20 de localități din județ.
     Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ - conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică (Sahia Vintage) și contemporană.
Astfel, aducem filmul documentar în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.
     ORGANIZATOR Asociația One World Romania PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE Administrația Fondului Cultural Național PARTENERI
Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea, Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, Mediawise Society, KineDok România
Detalii: facebook
(16.95.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: educatie media prin film documentar, one world romania 2022

Opinii: