REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmA treia zi la One World Romania 10


     Miercuri, 15 martie, One World Romania (13-19 martie 2017) continuă seria de proiecții pentru liceeni la Cinema Eforie de la ora 10:00 și 14:30, iar de la ora 17:00, la Rezidența Scena9, are loc o nouă dezbatere, „Bolile sănătății”, cu Bogdan Tănase (președinte Alianța Medicilor), Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu (Asociația Dăruiește Viață), Bogdan Andreescu (fost manager al Spitalului Colentina), Florin Iordache (șef de secție Spitalul Floreasca) și Vlad Mixich (expert în politici de sănătate).
     La Rezidența Scena9 poate fi vizitată până duminică expoziția de fotografie intitulată „It Could Be You”, realizată de Laurențiu Garofeanu, precum și o mini-expoziție aniversară a Festivalului One World Romania.
     Recomandările zilei de astăzi vin de la Adina Brădeanu (selecționer al festivalului): „Documentarul Burning Out este o privire din interior, de durată, asupra cotidianului unei secţii de chirurgie a unui spital parizian în care managerii recită mantra eficiență / productivitate /  performanță iar doctorii încearcă să rămână fixati pe deontologie, umanism – și, uneori, să-și trateze propria extenuare. Dacă nu aveți răbdare până la 20:30, firul roșu al sănătății – mentale de data asta – se prelungește și în My Talk With Florence. Dintre toate filmele care explorează traume individuale în ediția actuală a festivalului, acesta e probabil cel mai radical estetic – posibil și pentru că avem a face cu o traumă trăită la intersecția cu artisticul – anume, cu acționismul vienez experimentat de membrii comunei Friedrichshof. Din zona construcției sociale a sănătății, vine un film cu mult mai senin – de fapt, unul dintre cele mai frumoase, inteligente și empatice filme ale ediției – Normal Autistic Film (regia Miroslav Janek).”
     Adina Brădeanu mai recomandă Difficult Choice (regia Zuzana Piussi) și Patriotic Lessson (regia Filip Jacobson), din programul „Animale politice”.
     Tot miercuri, Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan vor arăta un fragment de montaj din documentarul Procesul, un film care urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.
     Detalii: Oneworld.ro
(15.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina bradeanu, documentare romanesti, festival de documentar si drepturile omului bucuresti, one world romania 2017, recomandari owr 2017

Opinii: