REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmSibiu 825 de ani, și numărătoarea continuă


     Sibiu 825 este o cronică istorică a orasului transilvan care înaintează prin timp, radiografiind etapele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor aproape noua secole de existență. Un film al cineastului sibian Dumitru Budrala, fondatorul Festivalului de film documentar ASTRA, reper cultural major al Capitalei Culturale Europene, Sibiu-Hermannstadt. Momentele inedite din istoria orașului-cetate din Transilvania sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăși existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, dar și efectele iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. 
     Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert, și are la bază tema unui cântec, descoperit într-o partitură din secolul XIII într-o carte veche bisericească. Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din mărginime, ale bisericilor fortificate, unde se retrăgea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică perspicace, o pastilă de istorie a Sibiului.
     "În nici un caz filmul nu poate acoperi istoria veche de peste 825 de ani a orașului în 26 de minute. Am dorit cu acest film să trezim interesul față de bogata poveste a acestui spațiu urban minunat, care s-a păstrat de sute de ani si pe care îl iubim și îl prețuim. E timpul să fie descoperit și cunoscut de noi toți!" a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.
Detalii: cinepub.ro
(29.07.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dumitru budrala, fundatia astra film, sibiu 825 film

Opinii: