REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Trupa Luna Amară în soundtrack-ul „De ce eu?”


Trupa Luna Amară a lansat un videoclip cu piesa „Oameni noi”, care face parte din coloana sonoră a filmului De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu.

     Piesa este inclusă pe albumul „Pietre în alb” (2011) şi se potriveşte perfect pe mesajul şi atmosfera filmului despre corupţie, politică şi justiţie.
De ce eu? intră în peste 60 de săli de cinema din toată ţara, începând din 27 februarie. 
„Cred că e un moment extrem de important, fără exagerare, în istoria filmului politic românesc şi a societăţii civile post-decembriste, un moment în care muzica cu mesaj politic şi filmul politic se întâlnesc. Cristian Panait este un personaj tragic, pierdut în hăţişurile corupţiei şi minciunii politice despre care cântăm de 15 ani încoace”, spune Mihnea Blidariu, solistul formaţiei Luna Amară. „Sperăm că acest film, această melodie şi acest videoclip îi vor face pe oameni să acţioneze mai ferm atunci când vine vorba de corupţia autorităţilor şi a politicienilor, pentru că, după cum am putut vedea şi în cazul procurorului Panait, un sistem social şi politic putred şi corupt e un pericol, inclusiv pentru viaţa fiecăruia dintre noi”, adaugă muzicianul şi activistul clujean. 
Una dintre cele mai apreciate trupe româneşti de rock alternativ, Luna Amară (fondată în septembrie 2000, la Cluj) este recunoscută pentru piesele cu mesaj politic puternic şi implicarea sa în diverse cauze, inclusiv în campania „Salvaţi Roşia Montană”. Luna Amară este compusă din Mihnea Blidariu (voce, chitară, trompetă), Nick Făgădar (voce, chitară), Sorin Moraru (chitară bas), Răzvan Ristea (tobe) şi Şerban Onţanu-Crăciun (chitară).

Un alt videoclip conceput în spiritul filmului este cel al piesei „Political Animals”, de pe albumul de debut al formaţiei Grimus, piesă inclusă de asemenea pe coloana sonoră.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, iar premiera românească este în 27 februarie. În prima săptămână filmul rulează în peste 60 de săli de cinema. Proiecţii de gală, în prezenţa echipei, vor fi organizate la Bucureşti, Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat şi Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureş (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iaşi (1 martie, Casa de Cultură a Studenţilor), Braşov (2 martie, Sala Patria), Timişoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanţa (6 martie, Cityplex), Alba Iulia.
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
Trailerul oficial este la rubrica AaRC prezintă.
Detalii: www.deceeu.ro / facebook
 
 
 


Cuvinte cheie: de ce eu, libra film, soundtrack de ce eu, trupa grimus, trupa luna amara, tudor giurgiu

Opinii: