REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Docuart aduce filme-document în Baricada Culturală


Trei documentare istorice vor încheia proiectul iniţiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart.

     Filmele cu temă comunistă, semnate de Andrei Ujică şi Siniša Dragin sunt difuzate în regim live streaming în 18, 22 şi 23 decembrie, începând cu ora 22:00, pe radioromaniacultural.ro 
Pădurea, documentar în regia lui Siniša Dragin, este difuzat în 18 decembrie. Povestea tabloului realizat de Ion Andreescu continuă şi în perioada lui Ceauşescu, după ce Gheorghiu Dej i l-a dăruit lui Tito. Filmul este o co-producţie România – Serbia, premiată la Vision du Reel de la Nyon. Premiera documentarului în România a avut loc pe 1 octombrie 2014, la Bucureşti Docuart Fest. Siniša Dragin spune că după ce vizionăm documentarul “trebuie să rămânem cu gândul că nu există evenimente neimportante, totul e în funcţie de circumstanţe, favorabile sau nefavorabile”. 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, inclus de publicaţia „New York Times" printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, este programat pe 22 decembrie. Filmul surprinde 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariţia sa din 1989. Pentru realizarea filmului, regizorul şi monteuza Dana Bunescu au vizionat sute de ore din materialele de arhivă. Documentarul este lansat pe DVD de ICON production. 
Videogramele unei revoluţii, debutul lui Andrei Ujică, este programat în ultima zi a proiectului, pe 23 decembrie. Desemnat în cadrul programului "Die Utopie Film" în lista "The best 100 in Film History", documentarul foloseşte imagini de arhivă ale revoluţiei din 1989. 
În proiectul Baricada Culturală, Docuart a propus 15 documentare româneşti, program realizat în colaborare cu Vivi Drăgan Vasile, Tudor Giurgiu, Andrei Ujică, Velvet Moraru, Florin Iepan, Siniša Dragin, Adelin Petrişor, Răzvan Butaru, Diana Deleanu. 
Detalii: docuart.ro / radioromaniacultural.ro


Galerie Foto

Cuvinte cheie: baricada culturala, docuart, documentare online, documentare romanesti, radio romania cultural

Opinii: