REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Nebunia-i totală, da-i pe bune


     Oricare ― dar oricare ― film al regizorului Mircea Daneliuc este unul controversat. Și este drept că, după Ambasadori, căutăm patrie care, după o lungă gestație a intrat pe ecranele de la noi acum doi ani, nu mai speram într-o resuscitare a cinematografului daneliucian. Dar iată că acum a intrat pe ecrane Sistemul nervos, un film care ni-I readuce în față pe Mircea Daneliuc ― observator just al vieții, excelent dialoghist, cu vervă și simț al personajelor. Nica (Rodica Tapalagă), alias Mam'mare sau Mamaie, nevrozată de viață, sau de singurătate, bombăne toată ziua de una singură. Câți oameni ați văzut să vorbească singuri pe stradă? Și apoi, câți oameni care vorbesc singuri ați văzut în filme?
     Fiecare dintre personajele acestui film are forma lui de schizofrenie, sau în tot cazul are sistemul nervos în pioneze. Fata Nicăi uită de la mână și pân' la gură, nepoată-sa nu se poate abține să nu mintă și vorbește pe ritmuri de Hip Hop, Jenel (Valentin Teodosiu) bombăne și el toată ziua, mai mult la mobil, e drept, dar asta ar fi schizofrenia modernă, nu?
     Daneliuc ne vede, ne observă, și nu se abține să ne-arate-n filme exact atât de dereglați pe cât putem fi. Dar Sistemul nervos, deși-i un film nervos și supărat, e și plin de umor, și de sensibilitate. Râzi și te enervezi o oră și ceva, dar la final ți se rupe sufletul! Este adevărat că sunt evidente anumite nevroze și obsesii ale acestui regizor, obsesii de care, din păcate, nu se poate debarasa, și de aici anumite secvențe, mai ales spre final, care poate că ar fi trebuit scoase cu totul, pentru că fac un deserviciu filmului pe de-a-ntregul lui. N-am crezut că o să spunem asta vreodată, dar: un serviciu face filmului prezența lui Mircea Radu, și nu ca argument comercial. Mircea Radu, în pielea lui Paul, prezentatorul general, spicherul care place la lume, se joacă parțial pe sine, dar se și autoironizează, și nu-i rău deloc. Mircea Radu în colanți de balerin, Mircea Radu ieșind din lada de gunoi și așa mai departe... Hai, că astea chiar sunt argumente!
     Sistemul nervos este un film de Mircea Daneliuc. Deci place. Sau nu. Dar nu lasă pe nimeni indiferent.
 
 
(Timpul liber, supliment România liberă)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: madalina rosca, mircea daneliuc, sistemul nervos, viorica bucur

Opinii: