REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Viaţa ca “O umbră de nor”


     „Les Films de Cannes à Bucarest”, eveniment cinematografic iniţiat şi organizat de regizorul Cristian Mungiu, a adus în cinematografe două scurtmetraje româneşti de la ediţia 2013 a Festivalului de la Cannes: În acvariu, al lui Tudor Cristian Jurgiu, premiul III la Cinéfondation, şi O umbră de nor, de Radu Jude, selecţionat la Quinzaine des Réalisateurs.

     Scurtmetrajul O umbră de nor este povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde, pentru a-i spune o rugăciune. “Ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...”, spune preotul. Din distribuţie fac parte Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, iar imaginea are amprenta lui Marius Panduru. Producătorul filmului este Ada Solomon, pentru Hi Film. Vizionarea din cadrul festivalului “Les Films de Cannes à Bucarest” a fost precedată de o întâlnire a regizorului Radu Jude cu publicul. Cristian Mungiu a făcut introducerea şi a susţinut dialogul.
 

     Regizorul Radu Jude a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele Lampa cu căciulă (2007) şi Alexandra (2006), iar lungmetrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume (2009) a primit Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIPRESCI la Sofia şi la IndieLisboa.
Al doilea său lungmetraj, Toată lumea din familia noastră (2012), a primit Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru cel mai bun actor - Şerban Pavlu la Festivalul de Film Francofon Namur, Trofeul Festivalului de Film Anonimul şi Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF. După experienţa acestor lugmetraje, Radu Jude s-a întors la scurtmetraj cu povestea din O umbră de nor. Filmul are dramatism şi umor, împletirea aceea de râsu-plânsu care îi iese atât de bine lui Jude. Regizorul crede că fiecare poveste trebuie să aibă dezvoltarea potrivită.

     După premiera de la Cannes, O umbră de nor a primit Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la TIFF şi “Heart of Sarajevo” pentru Cel mai bun scurtmetraj. Acum, Radu Jude este în perioada de pregătire a următorului lungmetraj, Inimi cicatrizate, o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher, în care continuă să exploreze “relaţia omului cu corpul, cu finitudinea şi degradarea corporală”, cum spune el.
Filmul este produs tot de Hi Film, iar producător este Ada Solomon.
 
 
 


Cuvinte cheie: alexandru dabija, cristian mungiu, les films de cannes a, o umbra de nor, radu jude

Opinii: