REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film2400 de elevi din România au participat anul acesta la proiecțiile de film CinEd


     În perioada martie – iunie 2019, în cadrul programului de educație cinematografică CinEd, au fost organizate 70 de proiecții în 23 localități din România, pentru elevii din clasele I – XII. Proiecțiile s-au bucurat de participarea a circa 2400 de elevi, majoritatea dintre aceștia aparținând ciclului gimnazial.
     Filmele pe care elevii au avut șansa să le vadă și să le discute cu facilitatorii educaționali sau invitații speciali sunt producții multi-premiate în festivaluri internaționale, cu o valoare cinematografică și educațională importantă: Rentrée des classes / Prima zi de școală (1956, Franța, r. Jacques Rozier), Petite lumière / Luminiţa (2003, Franța-Senegal, r. Alain Gomis), The Blue Tiger /Tigrul albastru (2012, r. Petr Oukropec, Republica Cehă), El espiritu de la colmena /Spiritul stupului (1973, Spania, r. Víctor Erice), Shelter/Adăpost (r. 2010, Bulgaria, Dragomir Sholev), Il posto /Postul (1961, Italia, r. Ermanno Olmi) și Pierrot le fou/ Pierrot nebunul (1965, Franța, r. Jean-Luc Godard).
     În cei 4 ani de activitate în România, programul a reușit să construiască o comunitate dedicată de facilitatori educaționali. Aceștia au integrat, în activitatea lor la clasă sau în demersurile extra-școlare desfășurate, instrumentele pedagogice de educaţie cinematografică puse la dispoziție în cadrul CinEd. Numai anul acesta, 185 de cadre didactice și bibliotecari au participat la formările gratuite organizate de Societatea Culturală NexT în București, Ploiești, Alexandria, Brașov, Brăila și Iași.
     Formările și proiecțiile CinEd au fost coordonate de invitați speciali, critici de film sau specialiști în comunicare audio-vizuală precum Ionuț Mareș, Andreea Mihalcea, Iulia Blaga, Georgiana Vrăjitoru şi Anca Caramelea. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dezbaterile de la finalul proiecțiilor. În cei 4 ani de activitate în țară programul a ajuns la aproape 13000 de elevi și aproximativ 1200 de facilitatori educaționali.
     CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT. CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene. Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România. Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din București, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni,Asociaţia T.E.T.Alexandria, Asociaţia Culturală KunSTadt, CineFeel, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Casa Corpului Didactic Iași. Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, Intuitext, ExamenulTău.ro, SuntPărinte.ro, Școala Intuitext, Sfatul Părinților, Edu-News.ro, Revista Arte și Meserii, Kreatoria,  România Pozitivă, Moviecore, AaRC.ro, Movie News, IQool, LiterNet.
Detalii: facebook
 
(24.06.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cined program de educatie cinematografica, societatea culturala next

Opinii: