REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Film românesc și Competiție de scurtmetraje la ESTE FILM Festival


     Astăzi, 16 septembrie 2020, începe a cincea ediție ESTE FILM Festival la Sibiu, ocazie excelentă pentru publicul sibian să urmărească cele mai noi producții europene premiate internațional, dar și filme românești apreciate deja la festivaluri de profil.
     Malmkrog, cel mai recent film în regia lui Cristi Puiu, deschide festivalul la ora 20:30, în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger. 
     Filmat în satul sibian Mâlâncrav, Malmkrog este inspirat din lucrarea "Trois Entretiens" scrisă de Vladimir Solovyov. E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la număr, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului.
     Regizorul Cristi Puiu a primit la Festivalul de Film de la Berlin premiul pentru regie al secţiunii Encounters, pentru lungmetrajul Malmkrog.
     Ivana cea groaznică, în regia Ivanei Mladenovic, se vede sâmbătă, de la ora 21:00 în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger. Filmul a primit în 2019 premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente la Festivalul de la Locarno și Trofeul Golden Pram pentru cel mai bun lungmetraj în cadrul festivalului de Film de La Zagreb. Actrița sârbă Ivana lucrează și trăiește în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orășelul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – și, deși nu foarte convinsă, Ivana acceptă.
     Balanța, în regia lui Lucian Pintilie, este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale. Rulează duminică, ora 20:30, în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger.
București, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate.
„Pentru Lucian Pintilie este un pariu câștigat. Regizorul a recurs la formula unui cinema direct, fără ornamente formale, cu episoade trepidante și umoristice, cu o narațiune de o admirabilă cursivitate.” – Dana Duma – 1992 (Noul Cinema)
Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță a fost acordat actriței Maia Morgenstern pentru rolul din Balanța.
     A doua secțiune din festival dedicată filmului românesc este o Competiție de scurtmetraje de ficțiune, aflată la a doua ediție. 10 filme au fost selecționate de criticul de film Iulia Blaga, filme ce vor concura pentru trofeul ESTE FILM și un premiu de 2000 de euro acordate regizorului. Este pariul organizatorilor pentru promovarea tinerilor regizori aflați la început de drum.
Juriul competiției este compus din Cătălin Olaru (critic de film), Monica Felea (distribuitor Bad Unicorn) și Sarra Tsorakidis (regizor câștigător al trofeului ESTE FILM în 2019).
     Cele 10 scurtmetraje - Afganistanii (r. Adrian Silișteanu), Corijent (r. George Ganea), Întâlniri apropiate de gradul 1 (r. Eugeniu Bocancea), Turnul din Pisa (r. Bogda Ilieșiu), Dumnezeu Mama (r. Mihai Ghiță), Celed, (r. Anghel Damian), Extrasezon, (r. Ioachim Stroe), Bubițe pe piept (r. Cristi Iftime), Ultimul drum spre mare (r. Adi Voicu), Havana, Cuba (r. Andrei Huțuleac) se pot vedea în două calupuri de la ora
20:30 joi, respectiv vineri în Curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger.
     Gala de premiere va avea loc sâmbătă, în aceeași locație, de la ora 20:30.
Detalii: ESTE Film Festival
(17.09.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: celed film, cristi puiu, este film festival 2020, ivana cea groaznica film, ivana mladenovic, ultimul drum spre mare film

Opinii: