REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



The Script Contest #4: 27 iulie – 11 august


     După amânarea din toamnă, cauzată de pandemia de COVID-19, cea de-a IV-a ediție a rezidenței- concurs The Script Contest își reia programul, următoarele etape desfășurându-se în perioada 27 iulie –11 august. Întâlnirile one-on-one cu membrii juriului vor avea loc între 27-31 iulie, iar rezidența de scenaristică de la Ferma de biodiversitate Cobor în săptămâna 3-8 august. Pitch-ul proiectelor finale se va ține în data de 10 august, anul acesta doar în prezența celor 9 finaliști și a juriului, ținându-se cont de toate măsurile de siguranță impuse de Ministerul Sănătății.
     Datorită schimbărilor de program, doi dintre membrii juriului au fost nevoiți să ne părăsească. Astfel că Bogdan Mirică (scenarist și regizor) și Roxana Szel (monteuză) i s-au alăturat Cristinei Haneș (regizor) pentru a forma noul juriu TSC #4.
     Bogdan Mirică a scris și regizat scurtmetrajul Bora Bora în 2011 (premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj European la festivalul Premiers Plans, Angers, Franța; Cel mai Bun Scurtmetraj Românesc la TIFF), iar la scurt timp după, la inițiativa HBO Europe, a scris și regizat serialul Umbre, care s-a bucurat de un succes semnificativ atât în țară, cât și în cele peste 20 de țări străine în care a fost difuzat. În 2016 a scris și regizat Câini, debutul său în lungmetraj (Premiul FIPRESCI în cadrul competiției Un Certain Regard Cannes, 2016; Cel mai Bun Film Străin, acordat de Sindicatul Francez al Criticilor de Film; nominalizare la Descoperirea Europeană a Anului, Academia Europeană de Film). În prezent, Bogdan se pregătește pentru începerea producției celui de-al doilea film al său de lungmetraj, thrillerul Boss.
     Roxana Szel este monteur de film și lector universitar la Universitatea Națională de Teatru și Film „I. L. Caragiale”, în cadrul departamentului Multimedia, secția Montaj și Sunet de Film. A montat 5 lungmetraje, 3 documentare și câteva scurtmetraje, printre care scurtmetrajul de diplomă al regizorului Corneliu Porumboiu, Călătorie la oraș – care a luat premiul 2 al secțiunii Cinéfondation în anul 2004 la Festivalul de Film de la Cannes. Roxana a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru cel mai bun montaj al filmelor: Polițist adjectiv și Câini și a câstigat premiul UCIN pentru montajul filmului Câini. 
     În timpul rezidenței, cei 9 finaliști vor avea un program format din sesiuni dedicate scrierii scenariului, mese rotunde de feedback cu ceilalți participanți și sesiuni de consultanță pe scenariu, individuale cu unul din cei trei invitați speciali ai ediției: Andreea Borțun (regizor, scenarist), Alexandru Baciu (scenarist și script doctor) și Ionuț Mareș (jurnalist, critic de film, selecționer festivaluri). O altă noutate a acestei ediții este workshop-ul "How to pitch?", susținut de Alex Trăilă - consultant de film și absolvent al EAVE Film Marketing Workshop.
     Nu în ultimul rând, înainte de stabilirea unui câștigător și înmânarea premiului, finaliștii vor trece printr-o sesiune de pitch, în cadrul căreia își vor prezenta proiectele în fața celor 3 membrii ai juriului. Premiul constă în suma de 600 EUR și producția filmului. Premiul în bani va fi oferit doar acelor scenariști care nu vor să își asume și rolul de regizor.
(06.07.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan mirica, cristina hanes, roxana szel, the script contest 2020

Opinii: