REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Furia – Primul film românesc DVD surround


Deţinător a cinci premii ale Uniunii Cineaştilor din România în 2002 (Opera Prima pentru cel mai bun debut, cel mai bun actor în rol principal – Dragoş Bucur, cel mai bun actor în rol secundar – Andi Vasluianu, cea mai bună imagine – Vivi Drăgan Vasile şi cel mai bun montaj – Valentin Obretin), Furia se detaşează, prin ritm, originalitate şi naturaleţe de cele mai multe producţii româneşti ale ultimilor ani.
Până anul trecut, regizorul său, Radu Muntean, era cunoscut în special pentru spoturile promoţionale realizate — el a produs peste 200 de reclame şi scurt-metraje publicitare, obţinând 17 premii naţionale şi internaţionale. Furia este primul său lungmetraj şi primul film românesc care va apărea pe suport DVD în sistem surround.
Sunetul s-a realizat la Cardiff în sistem Dolby Digital (5.1), iar imaginea a fost prelucrată tot digital, pentru a se respecta condiţiile impuse de sistemul vizionării acasă. Meniul DVD-ului Furia este realizat şi el la nivel profesionist: pe lângă subtitrarea în 4 limbi de circulaţie internaţională şi în limba română pentru persoanele cu deficienţe auditive, la secţiunea de elemente speciale există shootingboard-ul filmului. „În principal sunt scene de acţiune ce au necesitat o atenţie deosebită la filmări. Am pus filmul pe hârtie pentru că, din punctul de vedere al iubitorului de film, mi se pare interesant să vezi de la ce idee a pornit totul”, spune Radu Muntean. „Furia e un film tranşant şi puternic, nu e teatru filmat”, adaugă Dragoş Bucur, interpretul lui Luca, unul dintre personajele principale ale filmului. „La Radu Muntean, când omul plânge e urât. Când râzi, râzi, când te sperii, te sperii... filmul ăsta e foarte direct, foarte rapid, nu ai timp să stai pe gânduri. Nu numai că nu e «trucat» în vreun fel, dar nici nu e teatralizat, nu se fac «pauze» în filmare ca să râdă spectatorul. În plus, Radu ştie foarte clar ce vrea şi îţi transmite asta. Înţelege imediat unde e punctul slab, ce scârţâie şi ştie să te aducă unde vrea. Şi nici nu te lasă să faci tâmpenii. Dacă nu e bine, îţi spune şi gata. Fără discuţii. Iar mie asta îmi convine. Sunt norocos că am avut parte de un regizor care chiar lucrează cu actorii.”
 
(Pro TV Magazin, 19 septembrie 2003)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andreea chiriac, furia film, radu muntean

Opinii: