REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premiile Docuart Fest 2015


     Duminică, 4 octombrie 2015, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.

    Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului Roboțelul de aur, regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Premiul a fost înmânat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu: „Criteriul principal după care juriul s-a ghidat în acest palmares a fost chiar definiția documentarului, ce îl deosebește de filmul de ficțiune, în primul rând aderența la real, să lucreze cu secvențe de real, fără mizanscenă, fără trucuri, fără efecte speciale, încercând să folosească doar ceea ce oferă viața pentru ecran".

În cadrul secțiunii de film studențesc, au fost premiate documentarele: Românești (r. Artur Boruzs), pentru regie și montaj (Cristian Radu) și Brudina (regizat de Dragoș Mihai Hanciu) – pentru imagine.
    Dintre filmele care au participat în competiția principală, premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Răzvan Georgescu, pentru Paşaport de Germania, cea mai bună imagine a mers la Susanne Schüle (Afară, r. Andrei Schwartz) și pentru cel mai bun montaj – Aliyah DaDa, montat de Letiția Ștefănescu și regizat de Oana Giurgiu.
    Începând cu această ediție, Docuart Fest a introdus o nouă secțiune competițională, dedicată documentarului de televiziune. În cadrul acesteia, premiul a fost câștigat de filmul Călușarii din Bârla, în regia Adrianei Oprea.

    Festivalul s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere și o retrospectivă Thomas Ciulei. Ediția a 4-a a festivalului dedicat exclusiv documentarului românesc a avut loc în perioada 30 sept – 4 octombrie 2015, la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului, cu intrare liberă, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și al Ministerului Culturii.
     Detalii: Docuart.ro
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: afară film, aliyah dada documentar, pașaport de germania film, premiile docuart fest 2015, robotelul de aur film

Opinii: