Revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România

Premiul pentru publicistică 2015 al Asociaţiei Criticilor de film



Caravana cinematografică (2009)


100 min. - Dramă - N 15 - 22.04.2010

Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Groşan. La începutul anilor '60, un activist de partid însărcinat cu propaganda este trimis într-un sat izolat de munte din Transilvania să-i îndoctrineze pe localnici cu ajutorul cinematografului.

Regie: Titus Muntean

Scenariu: Titus Muntean

Actori principali: Dorian Boguţă, Mircea Diaconu, Alexandru Georgescu


Galerie foto


Galerie video

Distribuție

Dorian Boguţă Tavi
Mircea Diaconu Tanasie
Alexandru Georgescu Anton
Vezi toată distribuția

Producători

Libra Film
FilmKombinat
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Date de producție

Câştigă în concursul CNC – proiecte cinematografice lung metraj ficţiune – sesiunea  noiembrie–decembrie 2007, un credit de 1.200.000 lei.

Distribuitori

Transilvania Film

Festivaluri

  1. 2011 - Gopo - Premiile pentru coloana sonoră, scenografie, costume, machiaj şi coafură

Subiect

   La începutul anilor '60, într-un sat izolat din Transilvania, unde oamenii aveau o viaţă relativ liniştită sub conducerea lui Tanasie, preşedintele Consiliului local, apare un cinematograf ambulant condus de Tavi, un activist comunist tânăr şi ambiţios. El are misiunea de a organiza vizionarea unui film de propagandă. Este prima lui sarcină de partid şi Tavi încearcă să o îndeplinească cât mai bine. Sătenii însă, nu sunt entuziasmaţi de această proiecţie, dar nici nu se opun în mod deschis. Încet încet, la îndemnul lui Tanasie, toţi trebuie să facă unele compromisuri pentru a trece cu bine peste acest eveniment.
    Între timp, Tavi se îndrăgosteşte de Corina, profesoara din sat. Atracţia dintre cei doi tineri pare reciprocă la început, deşi Tavi începe un discurs ideologic de fiecare dată când are ocazia de a fi mai aproape de ea. Corinei i se pare amuzant şi îi place acest tânar care zice că să schimbe lumea. Tanasie încurajează această legătură pentru a se pune bine cu Tavi.
    Vizionarea filmelor sovietice de propagandă se ţine în sala de clasă a şcolii. Tavi îi propune Corinei să plece cu el din sat după proiecţie, dar ea îl refuză. Umilit şi frustrat, el o violează, în timp ce Tanasie şi notabilităţile satului joacă cărţi, fiind convinşi că nici partidul şi nici activiştii de la centru nu pot schimba rutina obişnuită a vieţii lor.

Trivia

Opinia criticului
"Lungmetrajul lui Muntean configurează relația dintre aparatul cinematografic și public ca pe una represivă. O face fără prea multă subtilitate, dar fățiș, fără a metamorfoza sau include trimiteri subversive" (Dana Duma, FILM nr. 1/ 2014)