REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Comedie fantastică (1974)

A Fantastic Comedy

88 min. - Comedie - AG - 12.05.1975

Sinopsis : Un extraterestru venit pe Pământ să ia energie pentru împrospătarea rezervelor epuizate ale planetei sale va duce acasă experienţa şi înţelepciunea umane bazate pe umor şi fantezie.

Regie: Ion Popescu Gopo

Scenariu: Ion Popescu Gopo

Actori Principali: Dem Rădulescu, Cornel Coman, Vasilica Tastaman


Galerie Foto:

  • Comedie fantastică (1974)
  • Comedie fantastică (1974)
  • Comedie fantastică (1974)
  • Comedie fantastică (1974)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Dem Rădulescu Extraterestrul
Cornel Coman Profesorul
Vasilica Tastaman Corina
Vezi tot genericul

Producători

Casa de filme 5

Date de producție

Filmări 18.07.– 16.12.1974. Cheltuieli de producție 3.474.000 lei.
Ecran normal, peliculă Eastman color, 10 acte, 2399 m.

Distribuitori

Româniafilm

Trivia

  • Titlu de lucru: „Pasărea Phoenix”
Avanpremieră
„Pământenii spionați de extrapământeni; roboții ne-arătând a roboți așa cum s-a obișnuit toată lumea să-i știe. Robotul-spion arătând exact ca Dem Rădulescu, așa încât se poate amesteca fără grijă printre pământeni, și de aici aventurile se rostogolesc în cascadă, Comedia fantastică a lui Gopo va avea o intrigă polițistă într-un cadru de science-fiction; va exista o rachetă care nu pleacă, ci vine pe Pământ, va exista un spion pus să descopere secretul unui combustibil special inventat de terrieni. Deși arată ca Bibanu, spionul e totuși robot. Cu el însă lucrurile nu merg «mecanic». Fantezia lui Gopo este interpretată de Cornel Coman, Vasilica Tastaman, Jorj Voicu, Horea Popescu, Martha Herțeg, Coca Andronescu, Mihai Berechet, Petre Țăranu și George Mihăiță (în rolul primului om născut în cosmos).” (Cinema nr. 3, martie 1975)
 
Opinia criticului
„Nu umorul este de data aceasta partea forte a inspirației lui Gopo, ci tocmai ea, fantezia științifică, de care regizorul pare că se îndoiește (probabil ca să nu se îndoiască ei, specialiștii) și atunci ne invită foarte prudent să-i privim filmul «din unghiul de vedere din care în cinema totul e posibil» (...). Ecouri din Fahrenheit, posibil, sau mai recente din Odiseea spațiului ori Solaris. Dar toate, lecturi vizuale cunoscute și bine asimilate, sunt scăldate într-o lumină originală, de acasă, din împărăția tinereții fără bătrânețe.” (Alice Mănoiu)

Comedie fantastică (1974) - Photo