REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Un deceniu de la Palme d’Or Cannes 2007 pentru ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”


     Les Films de Cannes à Bucarest nu mai este doar un program de proiecții speciale cu invitați, ci o structură complexă, construită de Cristian Mungiu, cel care a inițiat evenimentul: filme premiate, filme românești care au fost sau care ar putea ajunge la Cannes, workshop-uri, promovarea actorilor români în industria internațională. Selecția de filme este acum proiectată și în țară: Cluj Napoca, Brașov, Timișoara, Arad, Iași, Suceava.  
     A opta ediție Les Films de Cannes à Bucarest a început cu o aniversare – 10 ani de la câștigarea Palme d’Or, trofeul festivalului francez, de către pelicula 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, regizată de Cristian Mungiu, care a scris și scenariul. Juriul celei de-a 60-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, condus în 2007 de către regizorul Stephen Frears, a fost impresionat de filmul românesc. Televiziunea Română a transmis în direct ceremonia, cu Irina Margareta Nistor și Laurențiu Damian, care i-a fost profesor lui Mungiu la UNATC, în studio. Toate agențiile de presă au transmis știrea, însoțită de fotografii cu Cristian Mungiu și Jane Fonda, care îi înmânase trofeul.
     Actorii din rolurile principale - Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov – au fost solicitați după aceea pentru numeroase producții internaționale. Acum au venit la Muzeul Țăranului Român pentru aniversare. Le-a fost alături și Dana Bunescu, monteurul filmului.
     Cu ocazia acestei aniversări, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, a anunțat că regizorului român i s-a acordat, din partea Republicii Franceze, Ordinul Național Legiunea de Onoare. Decorația reprezintă cea mai importantă recunoaștere din partea Franței și este acordată de președintele Emmanuel Macron.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 4 luni, 3 saptamani si 2 zile film, anamaria marinca, cristian mungiu, laura vasiliu, les films de cannes a bucarest 2017, vlad ivanov

Opinii: