REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Trei actori români în scurtmetrajul danez „Uniţi, salvăm“


Pe 1 octombrie s-au terminat filmările pentru Uniţi, salvăm / United, We Save, un scurtmetraj produs în Danemarca despre un caz din România - activismul în social media.

Acţiunea filmului se întâmplă într-un oraş din Danemarca, în timpul protestelor pentru Roşia Montană (vezi documentarul Toamna românească), ce s-au desfăşurat în România şi în câteva dintre cele mai importante oraşe europene. Din distribuţia filmului fac parte tinerii actori români Gabriel Sandu şi Dan Lupu, cu participarea extraordinară a Oanei PelleaFilmarile au durat 10 zile şi au avut loc în oraşul danez Aarhus. 
Uniţi, salvăm vorbeşte despre una dintre formele cele mai importante de activism ale unei generaţii: activismul în social-media şi despre importanţa pe care credem că o are prezenţa într-un mediu virtual, despre cât de uşor ne este să dăm un click şi cât de greu e să ajungem să ne mobilizăm, să facem mai mult.”, declară Iben Ravn, regizoarea filmului. 
Filmul spune povestea lui Vlad (Gabriel Sandu), un tânăr student de origine română, care ajunge în Danemarca pentru a-şi termina studiile. Aflând că mama sa, Ioana (Oana Pellea), a decis să vândă casa bunicilor unei corporaţii străine, care se ocupă cu exploatarea de aur prin cianuri, simte nevoia să se alinieze unui front comun care a luat amploare la nivel naţional şi în comunităţile de români din Europa. Uniţi, salvăm / United, We Save urmăreşte traseul pe care Vlad îl parcurge pentru organizarea unui protest în oraşul danez Aarhus. Îl are alături pe Cristian (Dan Lupu), prietenul său din copilărie. 
Este un film despre solidaritate, conştiinţă naţională, rasism, ideea de lider, identitate europeană, dar şi despre prietenie. Scurtmetrajul a fost filmat în peste 10 locaţii diferite, cu o echipa alcătuită din profesionişti de naţionalităţi diferite – daneză (director de imagine, sunet), estoniană (actor), suedeză (actriţă), chineză (runner şi clachetă), româno-maghiară (producătoare), danezo-greacă (regizoare), islandeză (asistent camera), română (actori). 
Scenariul filmului m-a interesat foarte tare din primul moment şi m-a ţinut în priză. Timp de 3 zile la rând s-au filmat doar scenele cu personajul meu singur în casă, adică finalul filmului şi începutul, urmând ca, în următoarele 2 săptămâni, să se filmeze restul acţiunii. Pentru mine a fost prima oară când m-am confruntat cu genul acesta de discontinuite şi concentrare. Una dintre secvenţele mele preferate este cea în care Oana Pellea, mama mea din film, îmi spune, pe skype, să mă-ntorc acasă, dacă nu reuşesc să-mi găsesc un drum în Danemarca. A fost un moment frumos, care a compresat distanţa de câteva mii de km dintre noi.”, declară Gabriel Sandu. Pe Gabriel l-am văzut, de curând, în Dristor
A fost o experienţă intensă, plină de lucruri neaşteptate, începând cu proba care s-a desfăşurat pe Skype şi până în ultima zi de filmare. Totul a avut un ritm extrem de alert, cu câte 10-11 ore de filmare pe zi, iar vremea  foarte schimbătoare din Danemarca nu ne-a fost tot timpul prietenă.”, a mărturisit actorul Dan Lupu. 
Iben Ravn a absolvit cursurile de regie ale Colegiului European de Film din Danemarca în 2013. Scurt-metrajele Boy (2013), Tore (2013) şi documentarul The Trap (2013) sunt cele mai recente proiecte la care a participat. 
Uniţi, salvăm / United, We Save (2014) este un proiect dezvoltat în parteneriat cu Aarhus Filmvaerksted şi Talentfabrikken i Filmbyen Aarhus. 
Echipa filmului: 
Scenariu şi regie: Iben Ravn 
Distribuţie: Gabriel Sandu, Dan Lupu, Marie Kristine Marschner, Ragnhild Sofie Arnbjørn Lemmeke, Sarah El-Hares, cu participarea extraordinară a actriţei Oana Pellea.  
Director de imagine: Kasper Laier Plougmand 
Camera Assistant: Hörður Freyr Brynjarsson 
Sunet: Jeppe Skjerk Bjerrum 
Producător: Andreea Csaszar

 
 



Galerie Foto

Cuvinte cheie: dan lupu, gabriel sandu, iben ravn, oana pellea, scurtmetraj, united, we save, uniti, salvam

Opinii: