REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Travelling circular la “Breaking News”, de Iulia Rugină


     În timpul singurei săptămâni de iarnă din ianuarie, la ora 9 seara, în fața Librăriei Cărturești Verona erau câțiva oameni care puneau beculețe și curățau zăpada. A început să vină chipa de filmare pentru Breaking News. Pe la 10h, când s-au închis vânzările, toată lumea era pregătită. Pe un platou de filmare, vorba Iuliei Rugină, ești ca într-un travelling circular, ești în mijlocul poveștii.  
     Breaking News este un proiect mai vechi al celor trei scenariste – Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, început după mediumetrajul Captivi de Crăciun. Au dezvoltat scenariul la diferite pitch-uri, festivaluri. Au primit o finanțare CNC, cu producătorul Hai-Hui Entertainement, adică Oana și Tudor Giurgiu. Trebuia să fie filmul de debut regizoral în lungmetraj al Iuliei. Până să se adune toți banii, au apărut proiectele Love Bulding, scurtmetrajul Să mori de dragoste rănită, apoi Alt Love Building, toate produse de Actoriedefilm.ro, toate scrise de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian și regizate de Iulia. La ultimele două a venit în echipă directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, care a și rămas. Acum l-a adus și pe cameramanul său Cosmin Fericean.
     În 2015, pregătirile pentru Breaking News erau gata, așa că la începutul lui ianuarie 2016 au început filmările. Andi Vasluianu a primit rolul principal, cel al unui reporter de televiziune care face o știre printre ruinele unei fabrici. El este accidentat, iar cameramanul moare. În toată perioada filmărilor, Dana și Iulia Roșeanu i-au machiat în fiecare zi ”rănile” lui Andi.
Nou venită în echipă a fost scenografa Andreea Popa, cu care Vivi Drăgan Vasile lucrase la filmul lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, și a văzut cum a construit un decor-platformă pentru filmarea unui cutremur. Pentru Breaking News, Andreea a construit ”accidentul” din fabrică, un studio de televiziune și a amenajat o casă veche la Eforie. Este al doilea lungmetraj ca scenograf titular, după ce a lucrat cu Radu Corciova, Cristian Niculescu, Ioana Corciova, Maria Popa.
Ca de obicei, toată lumea era la filmare. Iulia Rugină cu Oana Răsuceanu și Ana Agopian, Vivi Drăgan Vasile, producătorii Oana și Tudor Giurgiu. La ora 2am se repeta și se filma de zor, se verifica materialul filmat. Programul se termina la 6 dimineața. Doar noi am plecat.  
Imagine: Dan Țuculescu

 

Cuvinte cheie: ana agopian, andi vasluianu, breaking news film, hai-hui entertainment, iulia rugina, oana rasuceanu, vivi dragan vasile

Opinii: