REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Teen-Fest și serile de film, 27 septembrie – 2 octombrie


     Teatrul Excelsior organizează, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2015, prima ediţie a Festivalului de Teatru Excelsior Teen-Fest.
     Activitatea principală a festivalului o reprezintă spectacolele de teatru și atelierele „Orașul în mișcare”, dar este programată și o secțiune de „Seri de film”, care include producții românești recente,
     Selecția programului cinematografic al acestui eveniment este gândită special pentru adolescenți, pe care organizatorii doresc să-i apropie de filmul românesc, așa cum fac proiectele de educație cinematografică – exemplul oferit de organizatori este EducaTIFF, din cadrul Transilvania International Film Festival.
     Între 27 septembrie și 1 octombrie, în fiecare seară de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Excelsior, este programat câte un film românesc, urmat ulterior de o discuție cu membri ai echipei. Lista conține titlurile: Comoara (r. Corneliu Porumboiu), Amintiri din Epoca de Aur (r. Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Contantin Popescu şi Cristian Mungiu), Toto şi surorile lui şi Lumea văzută de Ion B., ambele în regia lui Alexander Nanău.
     Detalii: Teatrul-excelsior.ro // Facebook

Programul filmelor de la Teen Fest:

Duminică, 27 septembrie, ora 20.00
COMOARA
|2015, România/Franţa, 1 h 29 min|
regia Corneliu Porumboiu, produs de 42 Km Film
     Costi are o viaţă liniştită. Seara îi place să-i citească poveşti fiului său de şase ani, favorita lor fiind Robin Hood. Costi se imaginează eroul, cel care îndreaptă relele şi-i apără pe cei slabi. Într-o seară, vecinul venit în vizită îi împărtăşeşte un secret: în grădina bunicilor săi este îngropată o comoară. Costi trebuie doar să facă rost de un detector de metale şi primeşte jumătate din ce găsesc. Chiar dacă la început e sceptic, nu poate rezista și acceptă în cele din urmă. Cei doi complici au la dispoziţie doar un weekend ca să localizeze comoara.

* Distins cu Premiul Un Certain Talent în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes și Premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Luni, 28 septembrie, ora 20.00
TOTO ŞI SURORILE LUI
|2014, România, 1 h 33 min|
regia Alexander Nanau, produs de HBO Europe, Strada Film
     Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. În timpul acesta, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri). O poveste universală despre legături de familie și noi începuturi, filmul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

* Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian 2014 a fost urmată de numeroase selecții și premii în festivalurile de film renumite din toată lumea, fiind de curând propus pe lista Premiilor Academiei Europene de Film (EFA), secțiunea Documentar.

Marţi, 29 septembrie, ora 20.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1: Tovarăși, frumoasă e viața!
|2009, România, 75 min|
regia Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu; producători Cristian Mungiu şi Oleg Mutu
     România, anii 80. La primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.
     În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarăşul Ceauşescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Jiscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic inacceptabil.
     Curentul electric nu ajunge la Adâncatele, dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui, căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat.
     Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii fără să prindă de veste colocatarii din bloc, iar fiul lui, Dănuţ, vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?

Miercuri, 30 septembrie, ora 20.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 2: Dragoste în timpul liber
|2009, România, 70 min|
regia Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Cristian Mungiu; producători Cristian Mungiu şi Oleg Mutu
     Legenda Vanzătorilor de Aer: La uşa Crinei sună Bughi şi cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă video la bairamuri şi, de la filmele cu Bonnie şi Clyde, Crina începe să viseze.
     Legenda Șoferului de Găini: Nevasta lui Grigore ţine post, iar el, şofer la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko fără să-i treacă prin gând ce avere poartă cu el.

Joi, 1 octombrie, ora 20.00
LUMEA VĂZUTĂ DE ION B.
|2009, România, 61 min|
regia Alexander Nanau, produs de HBO Romania, Alexander Nanau Production
     Cine este Ion B.? Ion Bârlădeanu, în vârstă de 62 de ani, este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului mioritic(în timp ce acest curent artistic de origine britanico-americană făcea ravagii prin expoziţiile anilor ’50-’60, în România se sărbătoreau primii ani de împliniri măreţe). Ion Bârlădeanu nu are casă. Doarme pe o saltea murdară, la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moşilor. În „locuinţa” sa, Ion adună tot ce consideră a fi valoros din cele aruncate de vecini şi astfel ajunge să citească reviste, ziare şi cărţi, obiecte de care ceilalţi par să se despartă fără regrete. Mai mult decât atât (şi fapt trecut cu vederea de toţi cei din jur), Ion şi-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen şi, începând cu anii ’60, a creat atât desene cât şi nenumărate colaje (pe care le numeşte „filmele mele”), care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internaţională şi de a-l aşeza alături de marii creatori ai genului (de care, în treacăt fie spus, Ion B. n-a auzit până de curând) precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol.
    
* Câstigător al Premiului EMMY International la categoria Arts Programming, în 2010, cea mai importantă statuetă din industria televiziunii.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: amintiri din epoca de aur film, comoara film, lumea vazuta de ion b film, teen fest excelsior 2015, toto și surorile lui film

Opinii: