REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Planeta Petrila” și „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, la Sarajevo IFF


     Două filme românești au fost incluse în selecția Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, care se va desfășura între 11 și 18 august 2017.
     Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor, debutul în lungmetraj al actorului și regizorului Emanuel Pârvu, a fost selectat în competiția de lungmetraj de la Sarajevo. Scenariul spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână, care știe că trebuie să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetița pe care au avut-o timp de opt ani în asistență maternală. Ca să o păstreze acasă și să poată depune el dosarul pentru asistență maternală, Doru trebuie să facă rost de bani. Însă într-o localitate izolată, unde doar mersul la tăiat de lemne și vânzarea vacilor pot aduce bani legal, el este forțat sa accepte, după ce a încercat tot ce este omenește posibil, să participe la o acțiune de braconaj, alături de Anisim, Oleg și Patya. Filmările au avut loc anul trecut, când echipa AaRC a fost prezentă pe platouri  și a realizat un reportaj.
     Cel de-al doilea film prezent în competiția de la Sarajevo este Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu), selectat în programul dedicat documentarelor. Autorul urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
     Detalii: www.sff.ba/en
(18.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei dascalescu, emanuel parvu, meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor film, planeta petrila film, sarajevo film festival 2017

Opinii: