REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



One World România 2017: ”Țara moartă”, de Radu Jude – Work in progress


     Festivalul de film documentar are o secțiune dedicată proiectelor în lucru, pe care cineaștii le prezintă pentru o discuție cu publicul. Țara moartă, filmul la care lucrează acum Radu Jude, produs de Ada Solomon, a trezit interes din partea altor cineaști, a istoricilor, a cinefililor. La proiecția de la Cinema Muzeul Țăranului Român au participat Radu Jude, criticul de film Andrei Gorzo, istoricul Adrian Cioflâncă, iar discuția a fost moderată de Mona Nicoară, selecționer al Festivalului One World Romania.
     Țara moartă este un documentar construit vizual pe colecția de fotografii din perioada interbelică a lui Costică Acsinte și narativ pe jurnalul doctorului Emil Dorian. În afară de consemnarea unor momente istorice din punctul de vedere personal al unui martor, Radu Jude face și inserții audio cu discursuri din epocă, preluate de la Arhiva Națională de Filme. Perioada de creștere și descreștere a puterii legionare și a mareșalului Antonescu, pogromurile și trenurile cu evrei deportați, atmosfera de teroare de dinainte și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, constituie nucleul narativ. Vizual, Radu Jude și monteurul Cătălin Cristuțiu, împreună cu Marius Panduru (consilier de imagine), au construit o poveste din fotografiile pe plăci de sticlă, realizate de Costică Acsinte în Studioul Splendid și găsite de Cezar Mario Popescu în podul Muzeului de istorie din Slobozia. Alăturarea celor două surse, narativă și vizuală, este originală, cu mare impact și aduce în discuție o perioadă istorică despre care se știu puține lucruri și despre care se vorbește prea rar. Este al treilea film, după Aferim! și Inimi cicatrizate, în care Radu Jude intră în trecutul țării, punând întrebări.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
          
(23.03.2017)

Cuvinte cheie: ada solomon, catalin cristutiu, costica acsinte, documentare romanesti, one world romania 2017, radu jude, tara moarta film

Opinii: