REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



One World Romania 10 a debutat luni seară


     Cea de-a zecea ediție a Festivalului One World Romania a debutat cu succes luni, la Cinema Pro.
     Publicul a urmărit un montaj cu imagini din documentarele ediției, primul scurtmetraj al festivalului, Patriotic Lesson, și un fragment din spectacolul Gianinei Cărbunariu, „Artists Talk”.
     Marți dimineață au început proiecțiile pentru liceeni la Cinema Eforie și dezbaterile organizate la Rezidența Scena9, iar pe seară, de la ora 20:30, la Cinema Eforie, va avea loc lansarea celei de-a treia ediții a programului KineDok, cu proiecția documentarului FC Roma, în prezența regizorului Tomáš Bojar.
     Anul acesta, selecționerii festivalului, Mona Nicoară, Adina Brădeanu și Alexandru Solomon, vor face zilnic recomandări pentru cele mai bune documentare ale zilei. Mona Nicoară propune trei filme pentru ziua de marți: Țara moartă (regia Radu Jude), Cameraperson (regia Kirsten Johnson) și Iubirile Europei (regia Jan Gassmann). Despre documentarul regizorului român, Mona Nicoară spune: „Sunt foarte mândră că putem prezenta anul acesta Țara moartă, filmul în post-producție al lui Radu Jude, comunității One World Romania pentru feedback. Deși aparent simplu — o juxtapoziție de fotografii din colecția Costică Acsinte cu sonor de arhivă și fragmente din jurnalul doctorului și scriitorului Emil Dorian — filmul lui Jude este unul dintre cele mai complicate proiecte propuse în documentarul românesc contemporan, nu numai pentru că re-construiește o perioadă puțin reprezentată în materiale de arhivă vizuală sau în filmul românesc în general, dar și pentru că explorează relații complicate: nostalgie / complicitate, ideologie / uitare, imagine /sunet și ne invită să medităm asupra naturii și definiției documentarului însuși.”
Festivalul are loc în perioada 13-19 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului și Rezidența Scena9.
Detalii: Oneworld.ro
(14.03.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adina bradeanu, alexandru solomon, festival de documentar si drepturile omului, mona nicoara, one world romania 2017, radu jude, tara moarta film

Opinii: