REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Festivalul Internațional de Film NexT schimbă anotimpul în 2017


     Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o modificare importantă: NexT 11 se desfășoară în perioada 22 – 26 iunie 2017.
     Odată cu noua perioadă de desfășurare, NexT aduce publicului bucureștean și alte surprize, pe care urmează să le anunțe în săptămânile următoare. Festivalul păstrează secțiunile deja cunoscute (Competiția Națională și cea Internațională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids), dar va adăuga alte evenimente, precum proiecții în aer liber în diferite spații alternative din capitală.
     Selecția de anul acesta a fost realizată de Massimiliano Nardulli și Oana Ghera.
     „Timp de zece ani, selecția NexT a funcționat ca showcase pentru o nouă generație de cineaști, voci distincte și inovatoare în peisajul cinematografic internațional, ale căror scurtmetraje erau prime promisiuni ale evoluției lor viitoare, dintre care Deniz Gamze Ergüven, László Nemes (ambii nominalizați la Premiile Oscar în 2016 la categoria Cel mai bun film străin) sau Julia Ducournau (Premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Semaine de la critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes în 2016) sunt doar cele mai sonore. Ajuns la cea de-a 11-a ediție, NexT își continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj și de a aduce în fața publicului românesc filmele unor cineaști promițători, selecția festivalului reunind și anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât și stilistic, mergând de la musicaluri și comedii, la filme-eseu și experimente formale inedite. Dar dincolo de angajamentul său față de tinerii cineaști, odată cu intrarea într-un nou deceniu de existență, NexT dorește să își reafirme și să își întărească angajamentul față de publicul său. Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferențele de gen, de clasă, de rasă, de naționalitate sau etnie, de apartenență religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate și instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT își propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuție despre ideea de comunitate înțeleasă în sens extins și despre importanța celebrării și îmbrățișării diferențelor dintre noi,” declară Oana Ghera.
     Ediția de anul acesta se va desfășura între 22 și 26 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și alte câteva spații alternative.
     Detalii: www.nextfilmfestival.ro
(02.05.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: festival de scurtmetraj 2017, massimiliano nardulli, next film festival 2017, oana ghera

Opinii: