REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Două filme româneşti la Un Certain Regard Cannes 2015


Două filme româneşti au premiera în selecţia Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2015:

Un etaj mai jos, regizat de Radu Muntean, şi Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, anunţă Media Fax. 
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 - 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Alegerea celor doi fraţi este un omagiu adus Fraţilor Lumière, de la invenţia cărora se împlinesc 120 de ani. Fraţii Coen au câştigat Palme D’Or la Cannes în 1991, cu Barton Fink.
Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar afişul festivalului este un omagiu pentru mama ei, Ingrid Bergman.
Preşedintele juriului secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje este regizorul mauritan Abderrahmane Sissako (Timbuktu).
Un etaj mai jos este o coproducţie Germania/ Franţa/ Suedia, cu finanţare de 921.000 lei de la Consiliul Naţional al Cinematografiei. Scenariul este scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Cei trei scenarişti au semnat şi Marţi, după Crăciun, selectat în 2010 tot la secţiunea Un Cerain Regard. Actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu au rolurile principale. Director de imagine este Tudor Lucaciu. "Cred că este locul unde îţi doreşti ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume şi funcţionează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nişa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film", a declarat Radu Muntean pentru Media Fax.
Regizorul Corneliu Porumboiu şi lungmetrajul său Comoara sunt tot în secţiunea Un Certain Regard.
Scenariul scris de Porumboiu are doi eroi, care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară. Cuzin Toma are rolul principal, alături de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, care au fost selecţionaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.
Director de imagine este Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat şi la Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism.
Producătorul filmului este Marcela Ursu  de la casa de producţie 42 Km Film, în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International.
Proiectul a primit o finanţare de 1.574.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de HBO România şi Arte France. Filmul are un agent internaţional de distribuţie - Wildbunch, iar premiera în România va avea loc anul acesta. Corneliu Porumboiu a mai fost la Cannes în 2009, tot în secţiunea Un certain Regard, cu Poliţist, adjectiv.
Detalii: Comoara / Un etaj mai jos / festival-cannes.com


Galerie Foto

Cuvinte cheie: comoara film, corneliu porumboiu, filme romanesti, radu muntean, un certain regard cannes 2015, un etaj mai jos film

Opinii: