REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Documentarul “Aliyah DaDa”, premieră la Astra Film Festival 2014



     Când am întânit-o pe Oana Giurgiu la Festivalul “Lună Plină” de la Biertan, ne-a povestit despre documentarul la care lucrează de ceva timp. Era vorba de Aliyah DaDa, pe care l-a înscris în competiţia românească de la Astra Film, unde a avut şi premiera. La prezentarea filmului a fost susţinută de monteuza Letiţia Ştefănescu, de operatorul Mihai Tănase şi producătorul Tudor Giurgiu.
     Filmul este produs de Libra Film, are 123 de minute şi urmăreşte istoria evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne. Titlul documentarului are două semnificaţii. “Aliyah” este cuvântul ebraic pentru emigrarea evreilor către Israel, iar “DaDa” trimite la Dadaism, curent artistic apărut după Primul Război Mondial. Pentru că documentele şi imaginile despre acest drum al evreilor sunt puţine, regizoarea a ales un stil vizual bazat pe mărturii filmate şi fotografii decupate, animate de mâini aflate la vedere. “DaDa” este un nume pentru acest stil de colaje şi o reverenţă adusă iniţiatorilor curentului dadaist, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România, care au revoluţionat arta printr-un manifest publicat în 1916, în Elveţia.
Istoria tristă a exodului şi imaginile alb-negru se transformă într-o poveste vie şi colorată, accesibilă publicului de azi.
Interesul pentru subiect a venit de la un cântec, a mărturisit Oana Giurgiu, în care un solist israelian povestea despre tatăl lui, plecat din România. Căutând informaţii, a aflat că tatăl cântăreţului era sionist şi publicase o carte de memorii. A început să adune poveşti şi a ajuns la conceptul documentarului. “From Romania to Zion” a fost titlul de lucru pentru acest proiect, a cărui realizare a durat patru ani.
Detalii: www.librafilm.ro / facebook
 


 
Imagine: Iulia Voicu

Cuvinte cheie: aliyah dada, astra film festival 2014, documentare romanesti, from romania to zion, oana giurgiu

Opinii: