REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Clara Vodă în “Noaptea vine în India”, premieră 5 decembrie


Lungmetrajul Noaptea vine în India/ Anochece en la India, regizat de Chema Rodríguez, coproducţie Spania- România (Strada Film)- Suedia, intră în cinematografe din 5 decembrie.

Filmul e povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, în tinereţe, ducea tineri hippie în India, cu duba. Şi-a petrecut, însă, ultimii zece ani de viaţă într-un scaun cu rotile, din cauza unei boli incurabile. Pentru că ultima lui dorinţă este să moară pe malul fluviului Gange, face o ultimă călătorie în India, alături de asistenta lui din România, Dana (Clara Vodă). 
Pelicula a obţinut două trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru Cel mai bun actor (Juan Diego) şi pentru Cel mai bun montaj (José M. G. Moyano). 
“Când mă întreabă cineva despre genul filmului Noaptea vine în India, nu ştiu ce să răspund. Ar putea fi o aventură dramatică cu accente de comedie sau o comedie dramatică în contextul unei aventuri de iniţiere”, a povestit Chema Rodríguez. Aventura lui Ricardo şi personajul din film sunt poveşti reale. Filmul este o ecranizare a cărţii ”Noaptea vine în Kathmandu”, publicată de regizor în 2003, şi prezintă povestea lui Lorenzo del Amo. 
Lorenzo a locuit în India în anii 70, ţara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul ”fantomă” al Gadhali. Alături de ea a trăit cei mai fericiţi ani din viaţă, până când aceasta l-a părăsit pentru un nord-american cu o situaţie materială mai bună şi un aspect mai puţin hippy. Întors în Europa, Lorenzo a cumpărat o dubă şi a început o afacere în turism. Iniţial, destinaţiile vizau ţările din Estul continentului, mai târziu extinzându-se şi în Africa. Acolo, în timp ce înota în râul Niger, a avut un accident şi a devenit paraplegic. De atunci, este într-un scaun cu rotile şi visează să se întoarcă în India. 
Colaborarea dintre regizor şi Clara Vodă a fost extrem de reuşită. ”Clara Vodă este o actriţă superbă, un om incredibil de sensibil, iar din momentul în care am văzut-o în Eu când vreau să fluier, fluier, am ştiut că ea trebuie să fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego să fie Ricardo, de la bun început, Clara a fost prima şi singura mea opţiune pentru Dana. Interpretarea şi capacitatea ei de a transmite sentimente într-un mod natural, fără a vorbi, folosindu-şi doar ochii, şi expresia ei... Am văzut şi alte filme în care joacă şi a fost o mare plăcere să lucrez cu ea. Interpretarea ei din Noaptea vine în India, unde are un rol principal, este genială. Filmul nu ar fi fost la fel fără ea”, a completat regizorul. 
Noaptea vine în India este primul lungmetraj de ficţiune al lui Chema Rodriguez, după ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune şi trei documentare pentru cinema. 
Filmările s-au desfăşurat în România, Turcia, Spania şi India. „A fost palpitant să filmăm o parte din Noaptea vine în India în Bucureşti. Am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane talentate. Îmi place foarte mult cinematografia română contemporană, admir generaţia tânără de cineaşti români - Cătălin Mitulescu, Florin Şerban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu”, a declarat Chema. 
Filmul va rula începând din 5 decembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, fiind distribuit de Strada Film Internaţional. 
Detalii: www.stradafilm.ro / facebook

Cuvinte cheie: anochece en la india, chema rodriguez, clara voda, juan diego, o noapte in india, premiere, strada film

Opinii: