REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cătălin Mitulescu filmează “Dincolo e calea ferată”, o poveste de dragoste de azi


     Într-o zi călduroasă de august, la margine de Bucureşti, am ajuns în căutarea locului de filmare pentru Dincolo e calea ferată, lungmetraj scris şi regizat de Cătălin Mitulescu. Străzile erau atât de paralele şi perpendiculare, încât era greu să ne dăm seama unde trebuie să fie echipa de la Strada Film. I-am întrebat pe nişte bărbaţi care beau bere la umbra unui gard şi mi s-a răspuns “Căutaţi filmarea? E a doua stradă la stânga!”. Era evident că toată comunitatea ştie ce se întâmplă, că e evenimentul verii.
     Un cort de nuntă, ridicat de scenograful Daniel Răduţă, şi o motocicletă bârîitoare sunt punctele de interes. Chiar dacă am ajuns la o repetiţie, pe platoul ad-hoc erau regizorul Cătălin Mitulescu, actorii Ada Condeescu şi Alexandru Potocean şi cascadorul Victor Boboc. Se repetau de zor cascadoriile, se stabileau limite şi trasee pentru filmarea de a doua zi, când am revenit şi noi, împreună cu toată echipa, în frunte cu Liviu Mărghidan, directorul de imagine.    
     Dincolo de calea ferată (titlu de lucru Rumeno) este povestea lui Radu (Alexandru Potocean), un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica (Ada Condeescu), soţia lui, total schimbată, iar copilul lor Luca a crescut mai mult decât se aştepta el. Cuplul încearcă să se regăsească, pentru că depărtarea a creat neîncredere şi confuzie, dar şi posibilitatea unui nou început. Finalul este deschis şi, aşa cum mărturisea Mitulescu, scenariul se mai schimbă în timpul filmărilor. De altfel, echipa va pleca în Italia, pentru o săptămână de filmare şi pentru a participa la Venice Film Market.
Între timp, Ada Condeescu a fost invitată la Festivalul de Film de la Sarajevo, pentru a susţine premiera Love Island, regizată de Jasmila Žbanić, în care ar un rol principal.
Proiectul are sprijin financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei, în valoare de 1.520.400 lei. Premiera este programată pentru 2016.
Rumeno este unul dintre cele 15 proiecte europene selectate în prima ediţie a European Gap Financing Co-Production Market (29- 30 august) din cadrul Venice Film Market. Filmul este o co-producţie România (Strada Film) - Suedia (The Chimney Pot, Film I Vast) - Italia (Apapaja), realizată cu sprijinul CNC, TVR, Catena, Media Investment Communication.
 
Imagine: Nicolae Cara
 

Cuvinte cheie: ada condeescu, alexandru potocean, catalin mitulescu, dincolo de calea ferata film, liviu marghidan, rumeno, strada film

Opinii: