REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Câștigătorii Premiilor UCIN 2016


     Gala Premiilor UCIN a avut loc aseară, luni (16 mai), în Sala de Spectacole a Cercului Militar Național, iar ceremonia de acordare a premiilor a fost prezentată de Gianina Corondan și Mihai Găinușă.
     Premiile au fost prezentate de diferiți cineaști români și vedete precum Rona Hartner, Cătălin Botezatu sau Dan Byron. De asemenea, spectacolul a avut parte și momente artistice inedite, cum ar fi concertele Pasărea Rock, Concertino și Jezebel.
     Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România a mers la București NonStop (regia Dan Chișu), Premiul Special al Juriului, la Aferim! (regia Radu Jude), iar Corneliu Porumboiu a câștigat Premiul pentru regie, cu filmul Comoara. Premiul pentru cel mai bun film documentar de lungmetraj a oferit producției Muntele Magic (regia Anca Damian). De ce eu? a fost desemnat cel mai bun scenariu (semnat de Tudor Giurgiu și Loredana Novak).
     Premiul "Alexandru Tatos" pentru Opera Prima i-a fost oferit regizorului Doru Nițescu, pentru Carmen.
     Nominalizările acestui an au fost anunțat la începutul lunii mai, de juriul format din din Stere Gulea (Președintele Juriului), Mircea Diaconu, Petru Lucaci, Dan Dediu, Manuela Cernat, Mircea Bunescu, Radu Corciova, Paul Ilea, Victoria Cociaș, Andrei Gruzsniczki și Doru Pop.
     Premiul pentru imagine i-a fost acordat lui Marius Panduru pentru Aferim!, iar cel pentru montaj a mers la Dana Bunescu, pentru Carmen. Premiul pentru coloana sonoră a fost câștigat de Cristian Tarnovețchi (București Non Stop), iar cel pentru muzică originală, de Cristian Lolea (Carmen).
     Rodica Lazăr a luat Premiul pentru interpretare feminină (rol principal) pentru Carmen, iar Ioana Flora, pentru rolul secundar din Acasă la tata (regia Andrei Cohn). Premiul pentru interpretare masculină "Geo Barton" (rol principal) a fost luat de Cuzin Toma (Comoara), iar pentru rol secundar, de Alexandru Potocean (Nu există-n lumea asta).
     Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune a fost oferit filmului Dopul scuză mijloacele (regia Mihai Ionescu), iar cel pentru documentar de scurtmetraj, producției Rețeaua (regia Claudiu Mitcu). Matei Branea a câștigat Premiul pentru film de animație, cu Omulan!.
     Premiul pentru film documentar de televiziune a fost oferit Andreei Știliu, pentru Parisul lui Matei.
     Ana Ioneci a câștigat Premiul pentru costume, pentru Dopul scuză mijloacele, iar Augustina Stanciu (Aferim!), pentru scenografie. Premiul pentru machiaj a mers la Bianca Boeroiu și Astrid Weber, pentru lungmetrajul Box (regia Florin Șerban).
     Premiul pentru cea mai bună cascadorie a fost oferit Mihaelei Oros și lui Răzvan Gheorgiu, pentru Scorpion King IV.
     De asemenea, Asociația Criticilor a oferit câteva premii în cadrul Galei UCIN: Premiul pentru carte de film, oferit lui Andrei Gorzo, Premiul pentru publicistică, lui Cristian Tudor Popescu și un premiu special pentru Aferim!.
     Premiul academic "Mihnea Gheorghiu", acordat de UCIN, i-a revenit cineastei Paula Segall, realizatoare de film documentar. Premii de excelenţă au primit filmologii şi criticii de film  Călin Căliman şi Marina Constatinescu, în timp un Premiu special le-a fost oferit și autorilor a două cărți despre Mircea Daneliuc: Marilena Ilieșiu și Titus Vîjeu.
     Premiile Uniunii Cineaștilor din România, eveniment de interes național cu caracter permanent, din 1971, se organizează în fiecare an și reprezintă aprecierea actului cinematografic românesc. Ediția 2016 a Galei Premiilor UCIN este organizată de Uniunea Cineaștilor din România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și este produsă de Revolver.
     Detalii: Ucin.ro
(17 mai 2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandru potocean, asociatia criticilor de film din ucin, carmen film, castigatori premiile ucin, premiile ucin 2016, rodica lazar

Opinii: