REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Caravana Docuart Brașov 2016


     De trei ani încoace, filmele premiate la Festivalul de film documentar Docuart sunt proiectate în diferite orașe din țară, în cadrul programului Caravana Docuart. Demersul e cu atât mai important cu cât sunt puține ocazii să vezi un documentar în sala de cinema, pe un ecran mare, și să discuți cu realizatorii.
Caravana Docuart 2016 are un traseu care începe la Brașov și continuă cu Vălenii de Munte, Târgu Jiu, Baia Mare, Cluj Napoca, Timișoara, Iași. Filmele sunt proiectate în prezența realizatorilor, care vin la discuțiile cu publicul.
     Documentarele prezentate în caravană sunt Românești, regia Artur Borusz, (Premiul pentru regie si montaj Secțiunea Studențească), Brudina, regia Dragoș Mihai Hanciu ( Premiul pentru imagine Secțiunea Studențească), Călușarii din Bârla, regia Adriana Oprea (Premiul pentru documentar de televiziune), Pașaport de Germania, regia Răzvan Georgescu (Premiul pentru cea mai bună regie), Afară, regia Andrei Schwartz (Premiul pentru cea mai bună imagine), Aliyah DaDa, regia Oana Giurgiu (Premiul pentru cel mai bun montaj), Roboțelul de aur, regia Mihai Dragolea și Radu Mocanu (Trofeul Docuart 2015).
     La Brașov, caravana a fost organizată în colaborare cu primăria orașului și s-a desfășurat la Cinemateca Patria, parte a unui centru cultural. Cinefilii din Brașov, printre care noii locuitori - regizoarea Laura Căpățână-Juller și actorul Gabriel Spahiu, au venit la întâlnirea cu Mihai Dragolea și Radu Mocanu, realizatorii documentarului Roboțelul de aur, și Oana Giurgiu, realizatoarea lungmetrajului Aliyah DaDa. Criticul de film Anca Grădinariu, selecționer al Festivalului Docuart, a fost prezentă la proiecții. Discuțiile au fost moderate de Daniela Apostol, directoarea Asociației Docuart.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 

Cuvinte cheie: aliyah dada film, caravana docuart 2016, caravana docuart brasov, daniela apostol, documentare romanesti, oana giurgiu, robotelul de aur film

Opinii: