REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Când amibiţiile depăşesc putinţele: “Fata cu ochii verzi” - cronică de film


     Pentru Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi realizarea unui prim lungmetraj de ficţiune ar trebui să reprezinte un eveniment. Filmul intitulat Fata cu ochii verzi este regizat de Mihai Mihăescu, după un scenariu inspirat de cartea lui Mircea Eliade „Romanul adolescentului miop”.
     Absolvent al Institutului de arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, secţia regie de teatru, Mihai Mihăescu cochetează de mai multă vreme cu cinematograful. Mai întâi ca asistent de regie la studioul „Moldova-Film”, apoi tot la Chişinău la studioul „Phoenix M” condus de Emil Loteanu unde este regizorul-scenarist al comediei Adio, viaţă de holtei, iar după 1990, când se stabileşte în România, îl regăsim în echipa de regie a lui Nicolae Mărgineanu la filmul Undeva, în est. Câteva incursiuni în filmul documentar îi completează filmografia, dintre care Tu, cea mai sfântă dintre toate este un omagiu adus Basarabiei a cărei istorie o urmăreşte pas cu pas. Din 2006, Mihai Mihăescu este lector universitar la catedra de actorie a Universităţii din Iaşi.
     Fără îndoială, Fata cu ochii verzi este cel mai ambiţios proiect al său, de la invocarea lui Mircea Eliade ca sursă inspiratoare şi până la dorinţa lui Mihăescu de a se erija în autor total – regizor, scenarist şi monteur. Realizarea filmului nu depăşeşte însă nivelul amatoristic. Povestea tânărului care pendulează între două amoruri, unul cast celălalt împlinit erotic, stârnind suferinţe şi extaz este dezlânată, repetitivă, pe alocuri hilară, cu personaje care se agită fără rost prin cadru, replici livreşti, costume retro (printre creatoarele lor se numără şi Irina Schrotter!?) de un gust îndoielnic. Totul filmat într-o alternanţă aleatorie de color şi alb-negru. Nici la capitolul actorie, Mihăescu nu se arată mai priceput deşi ar trebui, având în vedere pregătirea sa şi statutul actual de cadru didactic taman la secţia de profil a Universităţii. Mulţi dintre tinerii actori ieşeni distribuiţi în film au deja o experienţă teatrală. Unii dintre ei, precum Andrei Grigore Sava sau Ionuţ Cornilă, vin de pe scena Naţionalului ieşean, alţii sunt cunoscuţi mai ales din reclame. Pentru toţi Fata cu ochii verzi ar fi putut fi o rampă de lansare pe marele ecran dacă n-ar fi atât de lipsiţi de vlagă şi de carismă.
     Filmul va rula pe ecrane începând din 29 mai.

 

Cuvinte cheie: cristina corciovescu, fata cu ochii verzi film, mihai mihaescu, premiera romaneasca in 29 mai

Opinii: