REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



București Docuart Fest: masterclass cu Dan Curean, Cornel Mihalache și Ioana Bâldea Constantinescu


     Ediția a IV-a a festivalului de film documentar București Docuart Fest aduce, pentru al treilea an consecutiv, o serie de masterclass-uri deschise publicului.

     În 2014, festivalul i-a găzduit pe Dana Bunescu, Paula Herlo și Florin Iepan în cadrul unor discuții despre funcția montajului, documentarul de investigație și cel istoric, iar în acest an organizatorii anunță noi teme și invitați pentru zilele de 2, 3 și 4 octombrie.
     Vineri, 2 octombrie, Cornel Mihalache, regizor și jurnalist la Televiziunea Română, prezintă „Documentarul TV: Creație”, de la momentul cercetării subiectului și până la difuzarea materialului final. Care este scopul, de ce există subiecte la comandă, cum se naște, dar și toate celelalte elemente componente ale procesului vor fi explicate de la ora 11:30.
   Dan Curean este invitatul celui de-al doilea masterclass, pe 3 octombrie, de la 11:30. Tema este practica vânătorilor de imagine în filmul documentar, o sintagmă promovată de acesta ca fiind specifică documentarului. „Încerc să susțin o analogie între practica și tehnica vânătorii ancestrale și metodologia filmării realității, cu deosebirea că, în cazul documentarului, trofeul e «clipa de viață» imortalizată pe peliculă”, spune acesta. Dan Curean este regizor și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
     În final, duminică, de la 13:30, Ioana Bâldea Constantinescu va ține masterclass-ul „Despre radio-documentar: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic”, făcând un exercițiu de naratologie în FM, din perspectiva experienței de jurnalist și om de radio. „Orice poveste poate fi un subiect de feature radiofonic. Poate genera imagini audio”, spune Ioana.
     București Docuart Fest este un festival de film dedicat documentarului românesc, care se desfășoară anul acesta între 30 septembrie și 4 octombrie, la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului.
     Intrarea la evenimentele din cadrul acestui eveniment este liberă.
     Ediția din acest an este organizată de Asociația Docuart cu sprijinul UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).
     Detalii: Docuart.ro



Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucuresti docuart fest 2015, cornel mihalache, dan curean, ioana bâldea constantinescu, masterclas documentar, masterclass docuart

Opinii: