REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„Arhiva Activă” - online, pe site-ul UNATC


     Cele cincisprezece filme de scurtmetraj din proiectul „Arhiva Activă” se pot viziona online, pe o rubrică a noului site UNATC, accesând https://unatc.ro/devunatc/arhiva-activa/.
     Proiectul „Arhiva Activă” a fost început de UNATC „I.L.Caragiale” București în anul 2020, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființare. Avanpremiera a avut loc la TIFF, urmând o proiecție la Cinema ”Elvire Popesco” în noiembrie, apoi o difuzare urmată de o dezbatere în cadrul Festivalului international de film studențesc CineMAiubit 2020.
     Programul cuprinde, până în acest moment, cincisprezece filme de scurtmetraj din perioada 1966-1971, realizate de prima generație de studenți la Regie și la Operatorie, după o pauză de un deceniu. Veți recunoaște actori deveniți faimoși (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Cornel Coman, Ilarion Ciobanu) și veți putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaști ce aveau să confirme ulterior (Dan Pița, Mircea Veroiu, Nicolae Mărgineanu), dar și ale unor studenți promițători, care aveau să fie mai puțin marcanți în viitor pentru cinematografia din România (Ștefan Traian Roman, Andrei Vidrașcu sau Tudor Eliad).
     Cel mai interesant aspect al acestui prim program de filme digitalizate și subtitrate în limba engleză este diversitatea de formule și de tematici abordate de tinerii studenți de la acel moment și descoperirea unor talente imense care, din motive ce merită cercetate în viitor, s-au îndreptat ulterior spre alte direcții profesionale.
     În următorii ani, „Arhiva Activă” va revizita și va demara un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, cuprinzând aproximativ 2000 de titluri.
     Echipa proiectului este formată din: Andrei Rus - curatorul programului de filme și autorul textelor de prezentare, Alex Sterian – coordonatorul proiectului de digitalizare, Ana Szel – documentare, Nelu Bain - transpunere / masterizare sunet, Mircea Crivoi – colorizare, Vivi Drăgan Vasile - consultant colorizare, Silvia Constantin - tratare / verificare negative, Adriana Soare – verificare și pregătire copii standard pentru vizionare, Valentin Berneagă - proiecționist, Dan Bobe – filmare digitală a proiecțiilor, Anca Tăbleț - traduceri în limba engleză, Oana Băilă – elaborare screenere și subtitrare, Maria Drăghici – grafica materialelor vizuale, Abis Studio - scanări negative, Doru Nițescu, Andrei Rus și Vlad Ioachimescu - interviuri cu realizatorii.
     Proiectul a fost finanțat în cadrul unui program FDI pentru internaționalizarea UNATC, coordonat de prorectorul Alex Sterian, și a funcționat în completarea unui alt program FDI, coordonat de Anca Ioniță.
 
(18.01.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: arhiva activa unatc, universitatea nationala de arta teatrala si cinematografica bucuresti

Opinii: