REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



4 iunie este Ziua HBO la TIFF


Ziua HBO la TIFF propune documentare româneşti originale.

     Selecţia din acest an este alcătuită din multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau), Chuck Norris vs Comunism (r. Ilinca Călugăreanu), Reţeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). 
Ziua HBO la TIFF
Maratonul Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko) va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la ora 10.00.
Reţeaua – Cinema Arta, 19:30, intrare liberă În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest „trafic”. Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.
Chuck Norris vs ComunismCinema Florin Piersic, ora 15:00, intrare pe bază de invitaţie. În România anilor ‘80, mii de filme din Occident au trecut dincolo de Cortina Roşie şi au deschis o fereastră către lumea liberă pentru cei care au îndrăznit să privească mai departe. Piaţa neagră cu casete video şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului în mijlocul oamenilor.
Olive Kitteridge - Cinema Arta, ora 10:00, intrare liberă. Povestea se desfăşoară de-a lungul a 25 de ani şi se concentrează pe Olive, profesoară de matematică la gimnaziu, şi pe relaţia ei cu soţul Henry, farmacistul cu inimă mare al oraşului, cu fiul lor Christopher, care are mereu ceva de zis despre cum îl dădăceşte mama lui, şi cu alţi membri ai comunităţii lor.
Omul pasăreCinema Arta, ora 21:30, intrare liberă. Mihăiţă “Mami” Nicolae doreşte să câştige, pentru a zecea oară, campionatul naţional de planorism. Indiferent dacă va câştiga sau nu, participarea lui va marca încă un record pentru aviaţie şi va însemna un armistiţiu în lupta sa cu timpul. Nicolae “Mami” Mihaiţă este o legendă printre aviatorii români. La vârsta de 78 de ani, el este cel mai în vârstă pilot român care încă zboară. Toată lumea se întreabă de unde vine toată rezistenţa lui.
Paşaport de GermaniaCercul Militar, ora 15:00, intrare liberă. Documentarul prezintă povestea unuia dintre cele mai mari schimburi comerciale umane din Europa după Cel De-al Doilea Război Mondial: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către statul Germaniei de Vest.
Toto şi surorile luiCinema Florin Piersic, ora 13:00, intrare liberă. Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni, vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri.
Detalii: www.hbo.ro



 



Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, transilvania film festival 2015, ziua hbo la tiff 2015

Opinii: